ODLIČNI TRIKOVI

Osnovna pravila za uređenje doma koja može koristiti svatko

28.07.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Ako ste odlučili dio godišnjeg odmora posvetiti uređenju doma, provjereni savjeti stručnjaka mogu biti od velike pomoći jer ćete lakše i brže obaviti posao, a rezultat će sigurno biti bolji

Kombinacija boja jedna je od većih nedoumica kada odlučimo da zidovi neće biti obični odnosno bijeli. Bilo bi čudno da dizajneri po tom pitanju nemaju neki trik jer nismo jednom vidjeli odlično uređen prostor u nekoliko boja.

Dakle, pravilo kaže da 60 posto zidova treba biti u jednoj boji, 30 posto ostavite za drugu boju, a 10 posto obavezno treba činiti svijetla nijansa.

Kako savjetuje magazin Real Simple, svaka će prostorija biti življa ako ima predmete različitih oblika. Imate li primjerice kauč s kockastim naslonima, ispred njega stavite okrugli stolić. I stavljanje jastuka na garnituru ili kauč može se složiti prema određenoj tehnici. Stručnjaci kažu kako treba uzeti dva jastuka dužine od oko 40 cm u istim, otkačenim uzorcima. Zatim treba dodati dva za trećinu manja te u boji koja odgovara uzorku na većim jastucima. Za kraj dodajte jedan koji je prema uzorcima i bojama spoj prethodna dva.

Kada birate stolić za dnevni boravak, njegova dužina trebala bi biti trećina dužine kauča, a visina nešto niža od sjedišta sofe ili garniture. Otprilike se radi o visini stolića od 35 do 40 cm.

Postavljate li nove zavjese, nemojte ih nikako montirati odmah iznad prozora. Najbolje je da stavite karniše do stropa ili nešto niže jer ćete tako stvoriti iluziju većeg prostora. A ako imate malu sobu u koju ne dopire puno dnevne svjetlosti, ogledalo vam može biti od velike pomoći. Dobro je staviti ga nasuprot prozora, tako da reflektira svjetlost, a usput će prostor djelovati većim nego što uistinu jest.

Da bi boravak lijepo izgledao, trebate znati postaviti tepih, ako ga uopće želite, ali prostorija s tepihom nekako uvijek djeluje toplije. Bez obzira na veličinu, važno je da tepih bude uz neki komad namještaja, kauč ili fotelju. Ne smije se staviti sam na sredinu jer će djelovati kao da pluta.

Kada na policu stavljate okvire s fotografijama ili neke druge predmete, neka ne budu iste veličine. Držite se pravila od tri različite veličine jer ako je sve jednako, može djelovati kao da se radi o polici s artiklima u trgovini.

Uređujete li hodnik, trebaju vam samo tri stvari: ogledalo, stolica ili klupica na koju se može sjesti te manji ili duguljasti stolić za stvari.