BATINA NIJE IZAŠLA IZ RAJA

Djeca su manje inteligentna ako ih se tuče

26.09.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Znanstvenici upozoravaju da udaranje šteti razvoju inteligencije kod djece. Djeca koja se doovde u red udaranjem imaju manji IQ za nekoliko bodova od onih čiji roditelji ne pribjegavaju metodama tjelesnog kažnjavanja

Znanstvenik Murray Strauss koji je 40 godina posvetio istraživanju učinaka tjelesnog kažnjavanja kaže da razgovor s djecom pozivno utječe na razvoj njihova mozga. Suprotno tome, tjelesno kažnjavanje može djeci usaditi osjećaj straha i manjiti njihovu sposobnost učenja.

'Razgovor s djecom, uključujući i novorođenčad, povezan je s razvojem spojeva u mozgu i kognitivnim sposobnostima. Što je više fizičkog kažnjavanja prisutno, potrebnije je više verbalne interakcije da bi dijete nešto naučilo i ispravilo. Udarac djeluje zastrašujuće i plaši djecu i za njih je to stresno iskustvo. Strah i stres mogu zato rezultirati kognitivnim deficitima. Svi roditelji žele pametnu djecu. Istraživanje pokazuje da izbjegavanjem udaranja i ispravljanjem lošeg ponašanja mogu to i ostvariti', poručuje dr. Strauss.

On tvrdi da je IQ kod djece koja su bila fizički kažnjavana za dva do pet bodova manji od onog u djece iste starosne dobi. A što su više udaraca primili, to su im rezultati na testovima bili slabiji.

'Veliku ulogu igra i učestalost kažnjavanja udarcima. Što je više udaraca, to je sporiji razvoj dječjih mentalnih sposobnosti. No čak i manji udarci čine razliku. Vrijeme je da psiholozi priznaju potrebu da treba pomoći roditeljima da prestanu koristiti fizičke metode kažnjavanja', rekao je dr. Strauss.

Rezultati iz 32 zemlje gdje roditelji mogu biti kažnjeni zbog udaranja djeteta pokazali su da je IQ tamošnje djece viši no u u zemljama koje podržavaju metode fizičkog kažnjavanja.