LIJEPO I KREATIVNO

Kako povoljno ukrasiti dom za blagdane

19.12.2014 u 07:12

Bionic
Reading

Čarolija blagdanskih radosti već je pred nama i na Badnjak će se tradicionalno kititi domovi širom Lijepe Naše. Ali kriza i dalje traje, što znači da i ove godine moramo biti kreativni, posebno s budžetom

Mnoge će obitelji vrlo točno izračunati koliko novca mogu potrošiti na malo bogatiju trpezu i poklone za djecu te neće moći previše izdvojiti za dekoracije. Budući da ipak svi volimo imati barem malo blagdanskog sjaja u svojim domovima, ideje za povoljno uređenje doma nisu naodmet.

Prije svega nemojte pasti na reklame sa savršeno nasmijanim licima ispod grandioznih božićnih ukrasa koja vas mame na kupovinu jer sigurno ne treba ponavljati da to nije bit Božića. Blagdanske dekoracije lako možete složiti i sami uz pokoju ideju i fotografiju koja će vam poslužiti kao inspiracija, a nemojte zaboraviti ni na naše primjere. Kombinirajte sušene kore naranče ili limuna, češere i orahe, a najljepše je od svega kada složite dekoracije zajedno s obitelji.

Božićno drvce u vazi

Volite li žive grane i niste za plastično drvce koje se može kupiti za malo kuna, ovih blagdana možete ukrasiti dom granama u vazi. Od prodavača božićnih drvaca nekoliko grančica koje su im višak vjerojatno ćete dobiti besplatno, a uz malo mašte lijepo ćete ih okititi i staviti nasred stola u veliku vazu. Ako je vaza dovoljno široka i visoka, možda će lijepo pristajati ispred prozora na podu ili na nekom omanjem stoliću.

Svijeća u čaši

Za malo intimnog blagdanskog ugođaja svijeća je nezaobilazni detalj u svakoj prilici. No ne trebaju vam posebni svijećnjaci. Uzmite obične staklene čaše koje imate u kuhinjskom ormariću pa u njih stavite svijeće i ukrasite s malo zelenih grančica.

Za dekoracije sa svijećama možete iskoristiti bilo kakve sitnice u tradicionalno božićnim bojama poput crvene, zelene, zlatne ili primjerice srebrne boje. Uz čaše, mogu vam poslužiti bilo kakve druge posudice, jer kada upalite svijeće, ugođaj će svakako biti ljepši i topliji.

Biljka u teglici

Uz malo mašte, vaše božićno drvce može postati biljka grmolikog oblika, a ukrasite je kao da imate drvce. Za profinjeniji izgled možete primjerice staviti samo srebrne kuglice.

Ukrasi na pladnju

Uz pokoju grančicu, na lijep pladanj lako možete složiti nekoliko ukrasnih kamenčića, kuglica, grančice i svijeće pa složiti svoj originalni ukras koji možete staviti bilo gdje u domu.