BOLJA KUPNJA

Znate li sva svoja prava kod online šopinga?

17.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ako inače kupujete putem interneta, sigurno znate kako to može biti pravi spas u zadnji čas pri odabiru božićnih poklona, ali puno važnije od toga je da znate sva svoja prava kao potrošač

Bez obzira na to jeste li se tek počeli educirati i pomalo kupovati preko interneta ili mislite da ste dovoljno iskusni, nije na odmet znati koja prava imate. Tako većina ljudi zapravo ne zna da u slučaju online šopinga imaju prava kao da su bili u trgovini, a u nekim slučajevima čak i koju opciju više.

Tako, primjerice, proizvode kupljene putem interneta možete vratiti u roku od 14 dana bez navođenja razloga.

Prema savjetima Europskog potrošačkog centra Hrvatska, uvijek posebno obratite pozornost na ime i kontakt podatke te poštansku adresu trgovca od kojeg kupujete. S obzirom na to da su vam dužni pružiti te informacije, nikada se ne oslanjajte isključivo na e-mail adresu ili poštanski broj, jer ako niste zadovoljni dostavljenim proizvodom, trebat će vam točan kontakt trgovca.

Također, nemojte zaboraviti na ona famozna sitna slova kako biste mogli znati na što ste pristali te obratite pozornost i upoznajte se s uvjetima otkazivanja i povratka robe. Važno je da pročitate sve uvjete koje je trgovac postavio jer u slučaju spora, trgovac se može pozvati na njih iako su napisani na stranom jeziku. Svakako isprintajte i spremite narudžbu jer se nikada ne zna hoće li vam zatrebati kao dokaz. Zbog toga je važno provjeriti kako se koriste vaši osobni podaci i to učinite prije narudžbe proizvoda budući da se nakon izvršenja ugovor smatra zaključenim.

Ono što nas najviše zanima kod svake kupnje ukupan je trošak odnosno koliko ćemo na kraju platiti, a trgovci moraju navesti ukupne troškove proizvoda i sve dodatne naknade.

Dobro je znati da trgovac mora isporučiti proizvod u roku od 30 dana od narudžbe, osim ako ne dogovorite drugačije, ali i vratiti novac u istom roku ako ste odustali. Odustati pak možete u roku od sedam radnih dana te je dužnost trgovca da novac vrati u mjesec dana. Moguće je da ćete morati pokriti troškove slanja paketa i svakako imajte na umu da se neke usluge poput unajmljivanja automobila, hotelskih rezervacija i kupnje putnih karata ne mogu otkazati.