MALI KREATIVCI

Kako kroz kreativnost razvijati samopoštovanje

25.11.2014 u 11:46

  • +2

Mali kreativci

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Zagrebački Mali kreativci bave se organizacijom edukativno-kreativnih radionica za djecu od jedne do osam godina. Razvili su program Godišnje radionice, jedinstven te vrste u Hrvatskoj, jer njime obuhvaćaju sve važne elemente ranog psihofizičkog razvoja djece. 'Sve izrađeno na radionicama djeca nose kući, što je još jedan bitan faktor za njihov zdrav razvoj. Naša glavna misija i nit vodilja sretnije je odrastanje mališana', objašnjava voditeljica Maja Jurin

Godišnja radionica Malih kreativaca podrazumijeva niz radionica u kontinuitetu, a sastoji se od likovne, glazbene, istraživačke i dramske te radionice izrade društvenih igara i mini projekata.

Za najmlađe postoji i program kvalitetno provedenog vremena djece s roditeljima te oni u poticajnom okruženju radionica razvijaju samostalno odlučivanje i - kroz njega - zdravo samopoštovanje.

'Sve izrađeno na radionicama djeca nose kući, što je još jedan bitan faktor za njihov zdrav razvoj. Naša glavna misija i nit vodilja sretnije je odrastanje mališana', zaključuje voditeljica Maja Jurin, opisujući nam svoj put do vođenja Malih kreativaca


Maja Jurin

'Nakon pet godina provedenih u Londonu, u kojem sam rodila svoju kćer i u njezinoj ranoj dobi bila na različitim vrstama vrlo zanimljivih radionica koje potiču zdrav dječji psihofizički razvoj, vratila sam se u Zagreb te sam pokušala pronaći nešto slično, no sve je bilo vezano uz sportske i glazbene programe. Nakon nekog vremena pronašla sam Male kreativce, no nekoliko mjeseci kasnije tadašnje vlasnice odlučile su zatvoriti (ili prodati) tvrtku te sam je ja kupila i nastavila razvijati započeti program uz integraciju iskušanog i naučenog u Londonu', kazala je Jurin

Voditeljice na radionicama koriste mnoštvo prirodnih materijala koji omogućuju djeci približavanje prirodi, a Jurin ističe prednosti ovakvog rada s djecom na emocionalnom i kognitivnom planu.

'Djeca se razvijaju jer u poticajnom okruženju i ponuđenim aktivnostima stječu korisna znanja. Uz rezanje, bojanje, crtanje i modeliranje, djeca uče i o bojama, oblicima, prostoru i prirodi. Dobivaju mogućnost za vlastito djelovanje, a samim time i potrebu da djeluju. Također, djeca se u ranoj dobi počinju družiti i razvijati i na socijalnom planu, a ovo je jedan od najboljih načina da razvoj teče u pravom smjeru. Osim što je njihova neopterećena kreativnost na radionicama jedan od najboljih načina da se izraze, djeca ujedno vježbaju finu motoriku. Modeliranje je također dobar način razvoja preciznosti, usklađenosti i ravnoteže.

Gluma im daje priliku proširiti svoj vokabular i poboljšati izražavanje. Podjela uloga u lutkarskom sadržaju i glumi dobar je pokretač socijalnog razvoja jer djeca među sobom biraju i dogovaraju se. Na istraživačkim radionicama, osim što se spektar znanja kod svakog djeteta znatno proširuje, djeca dobivaju potvrdu ili negaciju raznih saznanja. Vrlo je važno dati im priliku da samostalno istražuju jer je to najbolji način intelektualnog razvoja. S obzirom na to da sve napravljeno djeca nose kući, u tome također leži vrlo važan emocionalni element te dijete dobiva pohvalu za svoj rad, za svoj trud i samostalno odlučivanje.

Rezultat takvog pristupa su djeca koja osjećaju da ih se VIDI i PRIHVAĆA u cijelosti, djeca koja smatraju da su dovoljno dobra upravo takva kakva jesu. Takve postavke, rano usađene u dječji mozak, s vremenom vrlo lako postaju uzorak i na svim ostalim poljima, što je temelj za razvoj zdravog i zadovoljnog čovjeka u budućnosti. A upravo je to ono što svaki roditelj želi za svoje dijete', zaključuje.

Detalje programa pogledajte na njihovim službenim stranicama

U Malim kreativcima uskoro organiziraju zabavu za Svetog Nikolu te za Božić.

Sveti Nikola party održava se 6. prosinca u 17.30. Trajat će dva sata, cijena ulaznice je 30 kuna, a broj mjesta je ograničen pa je potrebno rezervirati mjesto. Obavezna je prisutnost roditelja za djecu mlađu od četiri godine, a roditelji trebaju donijeti poklon s imenom djeteta koji će mu na kraju partyja uručiti Sveti Nikola. Na partyju će se izrađivati tematski ukrasi za Svetog Nikolu, uz razgovor, igru, ples, sok od jabuka i zimske slastice te posjet Svetog Nikole.

Božićni party održat će se 20. prosinca od 17 do 19 sati. Cijena je također 30 kuna, a prijave su obavezne. Na tom partyju izrađivat će se ukrasi za bor koji će djeca potom zajedno okititi. Bit će sokova i slastica, izrade balona, face paintinga, plesa i super zabave, a na kraju partyja djeca će dobiti prigodne poklončiće.

342311,330990,317506,292182