DVA RAZLOGA

Znate li zašto u Disneyjevim crtićima nema majki?

17.09.2014 u 09:25

Bionic
Reading

Bez obzira na to imate li djecu, sigurno ste pogledali barem jedan od mnogobrojnih Disneyjevih crtića u kojima dobro pobjeđuje svako zlo. No jeste li primijetili da majke gotovo i nemaju nikakvu važniju ulogu?

Don Hahn, izvršni producent hit filma 'Gospodarica zla' (Maleficent) s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi, otkrio je za časopis Glamour kako postoji dva razloga zašto se majke ne pojavljuju u Disneyjevim crtićima i filmovima.

Kaže kako je jedan razlog to što crtići i filmovi traju od 80 do 90 minuta, a u njima se najčešće radi o odrastanju, o trenutku kada dijete shvati da samo mora preuzeti odgovornost za svoje ponašanje. Jedan od primjera jest crtić 'Kralj lavova' u kojem lavić Simba odlazi od kuće, ali se vraća kako bi spasio svoj dom. U tom procesu nema previše mjesta za roditelje jer lik mora odrasti.

Drugi razlog koji navodi tiče se tragične smrti majke Walta Disneyja pa misli da je veliki mag animiranog filma iz osobnih razloga izbjegavao taj lik u crtićima. Njegova je majka, naime, preminula nakon nezgode u kući koju je za svoje roditelje kupio Disney, a imala je neispravnu peć.

Hahn kaže kako Disney nikada nije govorio o toj tragediji, ali se ona očito odrazila na stvaranje crtića.