ZA SVE LJUBITELJE

Znate li što znače neobična imena Ikea namještaja?

31.08.2014 u 11:45

  • +13

Predstavljanje prvog IKEA kataloga na hrvatskom jeziku

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea Hrvatska

Bionic
Reading

Bez obzira na to gdje se nalazi bilo koja trgovina popularnog Ikea namještaja u svijetu, imena njihovih proizvoda uvijek su ista

Možda niste nikada o tome razmišljali, ali ako ste ljubitelji Ikea namještaja, onda su vam zasigurno simpatični i njihovi nazivi. No ništa u njima nije slučajno i svaka serija namještaja ili proizvoda ima birana imena.

Ta ideja potekla je od samog osnivača Ikee, Ingvara Kamprada, koji je imao disleksiju pa je odlučio proizvode nazivati imenima mjesta, ljudi i ostalih poznatih stvari kako bi se lakše snalazio.

Tako, primjerice, satovi, posude, zidne svjetiljke i okviri za slike imaju neformalne nazive mjesta i gradova u Švedskoj. Rasvjeta još ponekad ima imena vezana uz glazbene žanrove, kemiju ili pak meteorologiju.

Posuđe nosi ime po različitim začinima i začinskom bilju ili namirnicama poput ribe, gljiva... Dakle, uz sve što je vezano uz samo kuhanje.

Mnogima se sviđaju funkcionalna rješenja za spremanje igračaka i simpatične stvari za igru, a igračke, primjerice, dobivaju nazive po životinjama.

Posteljina za spavanje i jastuci zovu se prema raznim biljkama, cvijeću ili, primjerice, draguljima. Tako je posteljina Smörboll nazvana po žutom cvijeću (žabnjak).

Tepisi
su iznimka jer su nazvani prema gradovima u Danskoj, ali zato je vrtni namještaj nazvan prema švedskim otocima. Jedan od primjera je pletena stolica imena Gullholmen, a to je ujedno i naziv jednog švedskog otoka. Nadalje, švedski zaljevi, rijeke i jezera rezervirani su za nazive stvari koje koristimo u kupaonici, poput dozatora za sapun Limmaren prema jednom od jezera.

Osim danskih gradova, koriste se i norveški, ali za garderobe, namještaj u hodniku i krevete. Tako, primjerice, kreveti Malm i Oslo imaju ime prema mjestima u Norveškoj.

Dok su sve stolice, stolovi ili, primjerice, polica za knjige Billy uvijek nazvani muškim imenima, zavjese i tkanine općenito imaju ženska imena.

Budući da je sustav davanja imena vrlo kompleksan pa se čak i sami Šveđani ponekad iznenade nekim nazivima, postoji i neslužbeni rječnik Petera Larsa za lakše snalaženje.