OD KNJIGA DO PAPUČA

Koliko će roditelje koštati početak školske godine

27.08.2014 u 08:49

  • +7

Opremanje školaraca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Bionic
Reading

Početak školske godine djeci predstavlja veliko uzbuđenje zbog povratka u klupe, ali prije toga roditelji imaju velik posao – nabaviti svu opremu i pribor

U većini Lijepe Naše roditelji sami moraju nabaviti školske knjige, a to je prva skuplja stavka koju moraju ispuniti. Knjige za prvi razred, bez dodatnih listića, bilježnica ili omota, koštaju oko 550 kuna. I ta se cijena ne mijenja puno do petog razreda. Od petog do osmog razreda cijena je dvostruko veća, oko 1250 kuna. No u to nisu uračunate knjige za izborne predmete kao što je informatika ni sve ostalo od torbe do papuča.

I tako, nakon što ste izdvojili minimalno 550 kuna za dijete u nižem i 1250 kuna za knjige svojeg školarca u višim razredima, tek krećete u pravu nabavu. Prije nego što krenete obilaziti trgovine pametno je pogledati što se sve nudi online zbog akcija i popusta jednako kao i u trgovinama.

Bilježnice, pernica, likovni pribor, možda i nova torba ili ruksak, na žalost, brzo će vam isprazniti novčanik.
Crtančice i pisanke ili obične olovke moći ćete kupiti za nekoliko kuna. One malo ljepše, s poznatim likovima, već su malo skuplje. Prazne pernice mogu se naći i za 30 kuna, a one sa školskim priborom nešto su skuplje. Ruksaci se također mogu kupiti za nešto više od stotinjak kuna, a ergonomske torbe za najmlađe su očekivano ipak nešto skuplje.

Bez obzira na to što su ergonomske torbe skuplje, probajte izdvojiti novac za njih jer su bitne za djecu nižih razreda iz više razloga. Ergonomske torbe čuvaju njihova leđa i zdravlje, a budući da su čvrste, praktičnije su za držanje knjiga i stvari.

U slučaju nekih torbi vrećice za papuče i pernice dolaze u kompletu, a vi ćete najlakše procijeniti je li vam to potrebno i zadovoljava li cijena.

Sve dodatne listiće, radne bilježnice ili pak likovne mape i sličan pribor nikako nemojte kupovati prije nego što učiteljica kaže da će ih dijete stvarno trebati. Ukoliko niste sigurni kakve će sve bilježnice biti potrebne iz pojedinih predmeta, također je pametno pričekati povratak u školske klupe za to.

Ono što će vam svakako odmah trebati jesu papuče. Budući da su djeca u njima nekoliko sati dnevno, a oni u produljenom boravku i po osam sati, papuče bi trebale biti kvalitetne i s kožnim uloškom. Većinu stvari bilo bi najpametnije kupovati s djetetom jer će se tako opet prisjetiti školskih radosti i više veseliti povratku u školu.