VRIJEDI POKUŠATI

Trikovi kojima ćete produžiti rok namirnicama i uštedjeti

15.05.2014 u 12:26

Bionic
Reading

Kada naiđemo na neki komad namještaja ili namirnicu koja je kvalitetna i povoljna, sretni smo jer smo uštedjeli. Ali puno bolje od toga je kada možemo proći gotovo besplatno

Znate li kako produljiti rok nekim namirnicama ili stvarima u kućanstvu, uštedjet ćete nešto novca i proći bolje, a to je u današnje vrijeme bitno gotovo svakoj obitelji.

Voće i povrće

Ako su voće ili povrće dobili pomalo usahnuli izgled, ne znači da nisu iskoristivi jer vitamina još uvijek ima. Mrkve tako primjerice možete 'oživjeti' ako ih potopite u ledenu vodu na sat vremena. Kada povrće stavljate u hladnjak stavite ih na papirnati ručnik da upije višak vlage.

Luk i češnjak mogu trajati i do pola godine ako ih pohranite u mrežaste vrećice u kojima se često mogu i kupiti. Tako će imati više zraka. Neka budu na suhom i tamnom mjestu.

Bobičasto voće ima puno kraći rok trajanja, a ako primijetite pokoju trulu bobicu, odmah ju maknite kako ne bi pokvarila ostale. Preostale prije pohrane u hladnjak uronite u toplu vodu na 30 sekundi kako bi ubila plijesan ili gljivice.

Banane držite odvojeno od ostalog voća jer sadrže etilen, a on je pak zadužen za brže sazrijevanje voća. Da bi same banane trajale dulje, iz istog biste ih razloga trebali držati svaku za sebe.

Mliječni proizvodi

Iako imaju otisnute datume pa znate rok trajanja, možete ih očuvati tako da temperaturu u hladnjaku snizite prema 0. Daily Mail piše da se zbog toga smanjuje razvoj bakterija u mliječnim proizvodima za 25 posto.

Sirne namaze i ostale proizvode s poklopcima okrenite naopako. To će stvoriti vakuum i usporiti razvoj bakterija.