NAJVEĆE GREŠKE

Znate li da potpuno pogrešno perete rublje?

25.02.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Ako ste mislili da se pranje rublja sastoji od toga da ga jednostavno ubacite u perilicu te dodate deterdžent i omekšivač, prevarili ste se. Naime ako ne pazite na male, ali jako važne trikove, vrlo vjerojatno će vaše rublje ostati gotovo jednako prljavo kao i prije pranja

U svojoj novoj knjizi 'My Boyfriend Barfed In My Handbag...And Other Things You Can't Ask Martha' autorica Jolie Kerr otkriva sve najčešće pogreške prilikom pranja rublja. Sigurno ćete promijeniti način na koji perete svoje rublje, prenosi Huffington Post

Koristite previše deterdženta

Ako redovito prilikom pranja rublja punite mjericu za deterdžent do samoga vrha, radite posve krivu stvar. Naime veća količina deterdženta ne znači nužno i čišće rublje. Umjesto toga, previše deterdženta može ga učiniti prljavijim. Pretjerana količina deterdženta u bubnju perilice se zajedno sa svom prljavštinom podiže iznad razine vode i ne ispire se dobro,  pa rublje nije ni čisto ni dobro isprano.

Kolika je količina deterdženta onda preporučljiva? Stručnjaci napominju da je sasvim dovoljno napuniti trećinu mjerice deterdženta dok je za jako prljavo rublje dovoljna polovica mjerice.

Rublje perete na preniskoj temperaturi

Mnogi pretpostavljaju da je pranje rublja na nižim temperaturama pogodno za skoro sve tkanine, a to je uglavnom točno i sigurno, no problem je što se određeni deterdženti ne rastapaju na nižim temperaturama, odnosno u hladnoj vodi, osobito deterdženti u prašku. Ukoliko perete rublje na nižim temperaturama, pažljivo birajte vrstu deterdženta prilikom kupnje i kupujte onaj na kojem je naznačeno da učinkovito pere i pri nižim temperaturama.


Perilicu za rublje ne punite na pravilan način

Prilikom stavljanja rublja u perilicu prvo treba staviti čistije rublje, a tek na samome kraju dodate prljavije komade odjeće. Osim toga, izlijevanje deterdženta izravno na rublje uvijek stvara rizik da se deterdžent neće dobro otopiti i isprati, što znači da će odjeća i nakon pranja biti prljava.

Ne razdvajate rublje pravilno

Znate li da će, ako u perilicu rublja zajedno ubacite rastezljive hlače za vježbanje i pamučni gornji dio trenirke koja ima krznenu podstavu, vaše rastezljive hlače dobiti sloj dlačica kojega se više nikada nećete moći riješiti? Naime rastezljivu odjeću treba uvijek prati samo s ostalom rastezljivom odjećom. I dok se ručnici mogu prati zajedno s drugim pamučnim stvarima, vrlo lako bi se moglo dogoditi da se nakon pranja ne možete riješiti groznih mucica.

Stavljate previše omekšivača

Omekšivač rublju daje lijep miris, čini ga znatno mekšim i upravo zbog toga mnogi vole staviti koju mjericu više. No činjenica je da omekšivač ostavlja sloj na rublju, a poseban problem nastaje na ručnicima jer taj površinski sloj smanjuje njihovu upijajuću mogućnost. Tekući omekšivači također mogu napraviti mrlje na odjeći, ukoliko tkanina loše reagira na omekšivač. Stoga razmotrite smanjivanje količine omekšivača koji koristite.

Sve rublje sušite na istoj temperaturi

Oni koji koriste sušilice nerijetko bez razmišljanja odaberu neku standardnu opciju sušenja u sušilici, bez obzira na vrstu rublja. No to baš i nije preporučljivo, jer se nerijetko događa da osušite rublje na prevelikoj temperaturi pa se može skupiti ili oštetiti ili pak na preniskoj, pa se dugo suši. Ako ne znate koju opciju odabrati, najbolje odaberite srednju toplinu sušenja s hlađenjem na kraju, što će spriječiti gužvanje tkanine.