PRAVILA I ZNAČENJA

Koje boje odabrati kod uređenja doma

26.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kada se radi o izboru boja prilikom uređenja stana, odluka nije nimalo laka. Naime, bojama kojima uređujete svoj životni prostor neposredno utječete i na čitav svoj život, stoga je svakako preporučljivo znati određena pravila i značenja boja

Pet elemenata po feng shuiju su zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Ti su elementi simboli snage koji utječu na naše misli, naša tijela i naše živote. Svaki element predstavlja dio prirode i svaki od njih predstavlja jednu boju. Kao i elementi, svaka boja ima svoju energiju i osjećaje koje potiče. Pa tako svaka boja potiče podsvjesne osjećaje.

Boje kojima odlučite urediti dom utječu na raspoloženje, sposobnost da se usredotočite, ozdravite, pa čak i utječu na donošenje odluka, piše Huffington Post

Žuta označava zemlju
Žuta je boja sunca i potiče optimizam i pozitivno razmišljanje. Preporučljivo je kuhinju obojiti u žutu boju, koja će tada postati omiljeno mjesto okupljanja prijatelja, u kojemu će se osjećati ugodno. Prostorije žute boje potiču komunikativnost i pozitivne osjećaje. Obojite svoj ured u žutu boju, to će vam pomoći da budete organizirani i disciplinirani.

Bijela označava metal
Bijela ima najbrže vibracije od svih boja u spektru. Bijela simbolizira čistoću i ima moć preobrazbe. Također kao prazno platno dajem nam mogućnost stvaranja i jačanja mašte. Bijela se može uspješno koristiti u bilo kojoj prostoriji, međutim dnevni boravak uređen u potpunosti u bijeloj boji može djelovati sterilno i neugodno.

Crna simbolizira vodu
Duboka, mračna i mirna – crna boja pomalo podsjeća na zimu. U nekim kulturama crna je boja žalosti, a tu boju vrlo često nose duhovni vođe koje istražuju unutarnji svijet. Crna je prekrasan izbor ako se koristi kao dodatak, no crna soba bi ipak bila mao previše.

Zelena označava drveće
Zelena je boja ponovnog rođenja i rasta. Označava novi početak, novi dan, priliku i novu šansu. Zelena boja je svježa i 'odmara oči' te djeluje smirujuće. Zelena paše u gotovo svakoj prostoriji i često se koristi u bolnicama zbog svojih ljekovitih svojstava. Kao i šetnja šumom, prostorije zelene boje potiču osjećaj ravnoteže, sklada i nade.

Crvena označava vatru
Crvena je boja strasti, ali budite oprezni – ako koristite previše crvene boje u spavaćoj sobi, možda ćete imati problema sa snom. Svaka prostorija u crvenoj nijansi može biti uzbudljiva, no jednako tako može poticati ljutnju, svađu i argumente. Crvena blagovaonica pojačat će apetiti, u sobi za vježbanje može pojačati snagu, a u dnevnom boravku donijeti puno aktivnosti. Ako se trenutačno u životu osjećate letargično ili se pak bojite nečega, crvena boja može vam pružiti snagu i moć koje su vam potrebne i natjerati vas na akciju.