PRVA POMOĆ ZA KLINCE

Male nezgode i napasnici na ljetovanju

23.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Baš kada se opustite na zasluženom odmoru i gledate mališane kako uživaju, oni stanu na ježa, ubode ih osa ili ozlijede koljeno. No to nije razlog koji će pokvariti odmor cijeloj obitelji jer imamo nekoliko savjeta kako možete brzo reagirati i pomoći djetetu

Jedno od glavnih pravila je da manje klince nikada ne ispuštate iz vida makar se brčkali u plićaku u vašoj blizini, a tako ćete vrlo brzo i vidjeti da se nešto događa i pomoći mališanu.

Komarci

Valjda najdosadniji ljetni napasnici su komarci. Srećom, od njih se djeca danas mogu zaštititi raznim preparatima koji se nanose direktno na kožu ili se, primjerice, u sobama mogu uključiti u struju pa otpuštaju mirise koji ih odbijaju. Ako dijete ubode komarac, najčešće ih to mjesto svrbi, pa je dobro namazati ga antihistaminskom kremom. Ako je dijete mlađe, pazite da ne izgrebe mjesto uboda i ne napravi ranu.

Meduze su prozirne pa vam lako mogu promaknuti
Pčele i ose

Ovi zujavci ljubitelji su hrane i pića koje često nosimo na plažu pa tako najlakše i nađu put do nas. U slučaju uboda ose, žalac obično ne ostane u koži, ali ako dijete ubode pčela, potrebno je prvo ukloniti žalac pincetom ili noktima ako ste vani. Nakon što mališana umirite, prislonite na ranu led umotan u tkaninu ili nešto drugo hladno da smanjite bol. Za ubod ose pomoći će stari narodni lijek – oblog od razblaženog octa, a ubod pčele ublažit će malo sode bikarbone rastopljene u vodi. Kao i kod uboda komarca, možete se poslužiti kremom.

Meduze

Čak i kada se vaši klinci igraju u plićaku, meduza ih može opeći pa je ipak potrebno znati mjere o pomoći u tom slučaju. Prvo što možete učiniti je odmah maknuti krakove ako su se zalijepili pa ranu polijevati morskom vodom. Ako ima više opeklina ili opeklina bubri te je reakcija na koži sve jača, obavezno dijete odvedite liječniku.

Morski ježevi

Ako se nalazite na plaži gdje se vidi da ima morskih ježeva, obucite djetetu sandalice za kupanje. U slučaju da se mališan ipak nabode, iglice trebate pokušati izvaditi sterilnom iglom ili pincetom, a ako vam se učini da ne možete, idite liječniku. Bol možete ublažiti hladnim oblozima.

Vrlo je važno da pratite razvoj situacije iako se na prvi pogled ne čini strašno. Moguće su alergijske reakcije koje su jako opasne pa u slučaju bilo kakve promjene na gore idite liječniku.