ZA SVE UKUSE

Kakvi su tepisi u trendu

Bionic
Reading

Ovogodišnji trendovi kad je o tepisma riječ podijeljeni su u tri osnovne grupe koje zadovoljavaju sve ukuse, ali i zahtjeve kod uređenja interijera

Povratak glamura
Luksuz, sjaj i drama se vraćaju u 2013., a to se ogleda i u novoj generaciji sagova i tepiha. Crna boja zauzima istaknuto mjesto u repertoarima proizvođača. S crnom bojom tu je mješavina tamnih tonova kao što su tamno smeđa, mistično ljubičasta, ponoćno plava, petrolej plava, tamnocrvena, bakrena i zlatna boja. Dizajn uzoraka za tepihe i elastične podne obloge bogate su mozaicima, baroknim cvjetnim motivima sa bogatim ukrasima. Starinski uzorci, često reflektirajući stare zidne freske i motive tapiserija, evociraju uspomene na daleku prošlost.

Jednostavnost uz rustikalni šarm
U današnjem, izuzetno ubrzanom svijetu u kojem dominiraju tehnologije i virtualna iskustva, važno je prepoznati jednostavne stvari u životu koje otkrivaju iskrene i tradicijske vrijednosti poput topline, intimnosti i originalnosti. Postoji stvarna potreba za stvaranjem oaze mira gdje možete iskusiti povratak u prirodu - daleko od svih pritisaka i stresa modernog života. A priroda ne samo da bi trebala biti vidljiva očima, nego bi trebala biti i opipljiva na dodir.

Zašto su površinske teksture tako važne u tepisima
Iskustvo dodira (taktilno iskustvo) je ovdje ključno. Vuna, lan, konoplja i reciklirani materijali koji se koriste za izradu daju grubu teksturu tkanina i čvoranih tepiha, a priroda daje odgovarajuće boje. To su uglavnom tople boje, zemljani tonovi kao što su bež, smeđa, narančasta i krem. Izražajnije boje poput zelene, tirkizne, crvene i žute snažno podsjećaju na etno dizajn.

Svježi izgled modernog življenja
Beton, čelik i puno stakla: moderna arhitektura voli igru materijala. Svijetlo, lagano i prozračno - to je izgled suvremenih urbanih prostora uz 'nebojama' poput bijele, svijetlo sive, nježnih pastelnih tonova (sivo-menta, nebesko-plave i različite nijanse ružičaste boje).

Novi je trend spajanje nekoliko velikih područja iste boje koji se neznatno razlikuju samo po nijansi boje čime stvaraju miran harmoničan ugođaj. Drugi je ključni trend kontrast boja. Za one koji smatraju da su prijelazi blagih boja previše mirni, dobra su alternativa jake boje. Grafički i geometrijski uzorci, pruge i klasično pletenje uvijek su popularni. Dizajn koji sadrži slova i kaligrafiju također je dio otkačenog izgleda.