Obitelj i dom ZDRAVI PLODOVI

Evo kako ćete lako uzgojiti rajčicu

Izvor: Thinkstock/Getty images Thinkstock , Autor:Thinkstock
  • Autor: tportal.hr
  • 24.4.2013 10:39:02
  • 24.4.2013 8:00:00

Za uzgoj rajčice nije nužno imati vrt jer uz dovoljnu količinu sunca, one se mogu uspjeti i na balkonu

Rajčica voli sunce pa svakako odaberite mjesto na kojem će najviše biti izloženi toplini, a to uključuje najmanje šest do 12 sati dnevno, savjetuje magazin Sunset. Prije sadnje obavezno u zemlju umiješajte kompost s dodatnim nutrijentima.

Kod sadnje u loncu dajte prednost plastičnim loncima jer zemljani upijaju vodu, a rajčica se mora dobro zalijevati. Kako se biljka rajčice razvija zalijevanje ne mora biti toliko često, ali potrudite se da voda ode u dubinu jer je korijen dugačak.

Iz tog je razloga vrlo važno da napravite dobru drenažu odnosno da kupite lonac s rupama ili ih sami izbušite. Ako toga nema, voda će se sakupljati u dnu lonca, a korijen tada može istrunuti.

Čim biljka krene u visinu, stavite čvrstu granu ili neki sličan štap pa rajčicu povežite kako se ne bi savinula.

Za sadnju rajčice u vrtu potrebno je friško tlo u koje također treba umiješati gnojivo. Ako kupujete  presadnice (flance), neka budu već visoke oko 20 cm s lijepim debelim stabljikama bez cvjetova i plodova. Vidjet ćete da presadnice imaju dugačak korijen pa je prethodno potrebno iskopati rupe.

253871,253059,221643,250283

Kada sadite gredice, bez obzira hoćete li stavljati sjeme ili presadnice, pazite na razmake da svaka biljka ima dovoljno mjesta kada naraste. Zemlju hranite otprilike jednom mjesečno jer svakim zalijevanjem ispirete dio hranjivih tvari.

Pri berbi je peteljku najpametnije odrezati škarama da slučajno ne oštetite nedozrele susjedne plodove.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više