IZBJEGNITE POGREŠKE

Kako brzo i povoljno preurediti dom

15.10.2012 u 10:47

Bionic
Reading

I najljepšim domovima s vremena na vrijeme treba malo novog sjaja, a dizajneri su otkrili nekoliko trikova kako malim i povoljnim koracima u svome gnijezdu možete postići velike promjene

1. Boje zidova

Manje prostorije bojite u svjetlije tonove. Tamni tonovi nisu preporučljivi za manje prostore jer ih vizualno smanjuju. Prostor možete dodatno povećati ogledalima. To je još jedan trik dizajnera, piše Freshome, a uz to pustite prirodno svjetlo u sobu i nemojte koristiti teške i tamne materijale za zavjese.

Ako idete na manje zahvate u preuređenju, ne znači da trebate kupiti kompletno novi namještaj. Dovoljno je prostoriju osvježiti primjerice novim jastucima. Ako imate jednobojne sjedeće garniture, kupite jastuke s uzorcima i to će biti dovoljno da dnevna soba izgleda sasvim drugačije. Dodate li tome novu boju zida i poneku sliku, bit će to sasvim druga prostorija.

3. Presvlake za namještaj

Volite li promjene, kupite presvlake za stolice ili trosjede. Osim što će dnevni boravak ili blagovaonica dobiti novi izgled, lako ih je održavati jer su perive.

4. Ukrasne kutije

Kutije su funkcionalan i estetski detalj koji možete koristiti u bilo kojoj prostoriji. Dok su u dječjoj sobi idealne za igračke, u boravku mogu biti za magazine, knjige ili nekoliko stvari koje rado koristite, a nemate određeno mjesto za njih. Lako ih je nabaviti, a ima ih u raznim veličinama i od raznih materijala.

5. Pretražite stare stvari

Prije nego krenete u kupnju, dobro pregledajte tavan, ostavu ili neko drugo spremište. Ponekad jednostavno zaboravimo da imamo neku sitnicu spremljenu u nekoj kutiji, a uz malu izmjenu može biti idealna za osvježenje prostora.

6. Kuhinja

Ne znate li što biste točno promijenili u kuhinji, a svjesni ste da nešto nedostaje, probajte izložiti lonce i tavice na kukice. Ako imate tu mogućnost, kuhinja će izgledati još toplije, kao pravo središte u kojoj se obitelj okuplja, jede i druži. Nemate li dovoljno mjesta za lonce i tavice, nađite kutak u kojem ćete izložiti nešto manje poput šalica.

7. Biljke

Cvijeće i ostale biljke svaku će prostoriju učiniti ljepšom. To je jedan od najjednostavnijih i najpovoljnijih načina da napravite brzu promjenu.

8. Obojite namještaj

Jedan izdvojeni komad namještaja koji ćete obojiti u jarkiju boju ili čak obući u tkaninu ili samoljepljivu tapetu, promijenit će cijelu prostoriju. Jedino morate paziti da boje ne odskaču previše ili da u istoj sobi ne postoji već nešto drugo kao glavni i centralni komad namještaja.

9. Tepisi

Iako imate lijepe parkete, tepih domu daje toplinu, posebno u zimskim mjesecima. Ne znači da sve treba prekriveno, ali manji tepih koji bojom i stilom odgovara ostatku uređenja sigurno će podići sveukupni dojam.