SAJAM NAMJEŠTAJA

Pogledajte najzanimljiviji namještaj s Ambiente

10.10.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Ove godine izlagači dolaze iz čak 25 zemalja, a neki od njih pokazali su visoku razinu kreativnosti i funkcionalnosti

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije - Ambienta. U 10 velesajamskih paviljona na 38.000 četvornih metara predstavlja se 341 izlagač.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo da marketing ima značajno mjesto u tržišnom pozicioniranju: 'Ambienta je zasigurno mjesto gdje oni koji prihvate marketinški koncept u kreiranju poslovanja i proizvodnje, temeljen na tržišnim informacijama uz istovremeno kreiranje vlastitog modela, mogu znatno ojačati konkurentsku snagu i moć. A to opet pomaže ostanku i opstanku na tržištu.'

Ocijenio je da drvna industrija, posebno zbog svoje izvozne orijentiranosti, povezanosti s građevinskim sektorom te kupovnom moći domaćeg tržišta, osjeća negativan utjecaj gospodarske krize. 'No, izvozna tržišta se lagano otvaraju pa hrvatska drvna industrija poprima pozitivno obilježje', naglasio je Jakovina.

U sklopu Ambiente bit će održani mnogobrojni stručni skupovi, natjecanja, specijalizirane izložbe, prezentacije i nagradne igre za posjetitelje. Sajam traje do nedjelje, 14. listopada.

Neobičan namještaj za ljude slobodnog duha

Ove godine izlagači dolaze iz čak 25 zemalja, a neki od njih pokazali su visoku razinu kreativnosti i funkcionalnosti. Među njima je i poznata njemačka tvrtka Skyliving koju na hrvatskom tržištu zastupa Weittex. Oni su privukli pozornost velikim krevetom-ležaljkom koji se može koristiti i u unutarnjem, ali i u vanjskom prostoru. Riječ je o inovaciji koja je prošle godine pobijedila na natjecanju Interior Innovation Award. Cijena kreveta iznosi oko 16 tisuća kuna.

Hrvatski proizvođač Bernanda na Ambienti se predstavlja čitavom kolekcijom namještaja, a najzanimljiviji komad zasigurno je krevet s kutijom za posteljinu. Presvučen je platnom koje djeluje poput novina u boji, a u potpunosti je prilagođen individualnim potrebama kupca. Upravo ta individualnost određuje mu i cijenu koja varira, ovisno o elementima koje kupac želi. Komad koji sadržava sve ponuđene komponente košta oko 7.000 kuna. Zanimljivi su i Bernardini kreveti za spavaću sobu koji dolaze u kombinaciji sa slikama na uzglavlju. Slike su ručni rad i kupac sam bira onu koju želi.

Na izložbenom prostoru Centra za dizajn HGK izlaže nekoliko dizajnera, a posebno je zanimljiv rad arhitekta Krunoslava Kovača koji prepoznaje vrijednost u starim komadima drva. Njegova kolekcija za blagovaonicu koja se sastoji od stola, dvije stolice i klupe nastala je od starog drva – uglavnom brijesta i hrasta. Cijena stola od stakla i drva iznosi oko 2.800 kuna, cijena jedne stolice je 600 kuna, a klupe 1.200 kuna.

Među brojnim izlagačima ističe se i tvrtka Trisq koja se ove godine predstavlja sustavom urbane opreme. Riječ je o klupama, stolovima, spremištima za bicikl, koševima… Sve je izrađeno od cjelovitog drva, a riječ je o višefunkcionalnim komadima namještaja. Cijena ovisi o vrsti drva. Primjerice, klupa bez naslona koja je izrađena od bora košta oko 8.000 kuna. Trisq sustav urbane opreme namijenjen je uglavnom za vanjske prostore, ali može se dobro uklopiti i u unutrašnji prostor.

Hrvatski proizvođač Kvadra Design ove godine pozornost plijeni garniturom 'Segment'. Dizajn potpisuje Numen/For Use, a riječ je o modularnom sustavu koji se slaže u kompozicijama. Na Ambienti je izložen prototip, pa cijena još uvijek nije poznata.

Zanimljive garniture namijenjene su prvenstveno poslovnim prostorima, a lijepo se mogu uskladiti i u privatnim kućama ili stanovima. Zanimljivo je što je ovo prvi puta da se jedan hrvatski proizvođač odlučio dizajnirati poslovni namještaj.

Oni koji planiraju urediti vrtove i terase nikako neće zaobići izložbeni prostor tvrtke iz Bosne i Hercegovine Rattan Sedia. Njihov apsolutni hit je vrtna garnitura s pomičnim krovom. Upravo ta garnitura krasila je promotivne materijale prošlogodišnjeg sajma namještaja u Kölnu. Cijena joj se kreće oko 20.000 kuna, ovisno o dimenzijama.

Na izložbenom prostoru tvrtke Perfecta Dreams može se vidjeti različiti namještaj za spavaće sobe, a posebno je zanimljiv krevet Pleter. Riječ je o tapeciranom krevetu koji dolazi u eko ili prirodnoj koži. Uzglavlje mu je ručno rađeno. Cijena ovisi o materijalu i dimenzijama, a bračni kreveti kreću se od 8.000 kuna nadalje.

Vrlo zanimljivi komadi namještaja mogu se vidjeti u izložbenom prostoru slovenske tvrtke Stilles. Ružičasta fotelja s visokim naslonom nosi naziv Henrik, a izrađuje se po narudžbi. Uz neobičnu fotelju, pozornost privlači i garnitura 'Alina' koju odlikuje profinjenost, elegancija i funkcionalnost. Cijena kutne garniture je oko 20.000 kuna, a cijena fotelje kreće se od 7.000 do 11.000 kuna.

I ove godine na Ambienti izlaže i domaći proizvođač Oriolik. Na njihovom izložbenom prostoru najzanimljiviji komadi namještaja su šarena vreća za sjedenje te neobična fotelja na rasklapanje. Sajamska cijena vreće iznosi 223 kune, a fotelje 1.105 kuna.

Baš kao i prošle godine, tako se i ove možda najzanimljiviji komadi namještaja mogu naći na izložbenom prostoru petrinjske tvrtke Ariš. Dizajneri za izradu namještaja koriste staro drvo koje katkada dolazi i iz riječnih dubina. Posebnu pozornost plijene police za vino. Ona koja je ujedno i lampa košta 3.500 kuna, a velika polica s kotačem košta 5.200 kuna. Vrlo je simpatična i kolekcija za djecu koja se sastoji od malog stola i stolaca – cijena joj je oko 750 kuna.

Oni koji dođu na Ambientu nikako neće moći zaobići izložbeni prostor samoborske tvrtke Interior Ars. Upravo oni autori su drvenih stepenica koje su ujedno i skulpture. Stepenice se izrađuju od različitih vrsta drva, a cijena ovisi o modelu i visini. Prosječno, cijena jednog gazišta iznosi oko 4.000 kuna.

Na sajmu namještaja mogu se pogledati i različiti modeli kupaonica. Ona hrvatskog proizvođača Stigo odlikuje se vrhunskom elegancijom i ljepotom. Najzapaženiji je namještaj koji ima staklene fronte s dizajnom, a dolazi u raznim bojama. Na rubovima se nalaze inoks okviri. Cijena ovisi o izboru elemenata, ali okvirno iznosi oko 16.000 kuna.

Zanimljivi komadi namještaja mogu se vidjeti i na izložbenom prostoru tvrtke Hespo. Primjerice, krevet namijenjen djeci i tinejdžerima koji nosi naziv Funky, pozornost privlači funkcionalnošću, ali i veselim bojama. Cijena mu je oko 1.750 kuna.

I ove godine na Ambienti izlažu učenici i studenti dizajna koji oduševljavaju svojom kreativnošću. Stolica 'Traktor' Petre Matić iz Škole primijenjene umjetnosti ne može proći nezapaženo. Jednako tako oduševljava i restaurirana stara škrinja Leona Rabadžije iz virovitičke Industrijske obrtničke škole. Neobična vješalica Nike Crnčevića, studenta dizajna, također plijeni pozornost svojim dizajnom. Iako namještaj studenata i učenika nije na prodaju, sasvim sigurno najavljuje lijepu i kreativnu budućnost hrvatskog namještaja.