TEMA - UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA

Fotosofia 7 - Exhibition Day

13.07.2012 u 08:50

Bionic
Reading

Izložbom fotografija koje su seminaristi snimili na temu 'Umjetnička fotografija', završen je ovogodišnji besplatni seminar za naprednu fotografiju Damira Hoyke pod generalnim pokroviteljstvom HTC-a i pokroviteljstvom kompanije Adobe.

Na Exhibition Dayu Fotosofije 7 u Termama Tuhelj svaki od 15 polaznika predstavio se s mini serijom od po tri fotografije.

'Seminaristi realizacijom teme 'Art' treniraju vještine komuniciranja s publikom putem distribucijskih kanala predviđenih za umjetnost i praktično se upoznaju sa svim fazama realizacije izložbe; pripremaju fotografije za print, nadziru print fotografija, uokviruju radove i postavljaju ih na zid, komuniciraju s publikom i medijima na otvorenju izložbe.' rekao nam je Hoyka. 'Prilikom zadavanja tema trudim se stimulirati individualnost svakog od seminarista, potičem ih da se otvore i da se ne boje vizualizirati svoje autentične ideje. Zauzvrat dobijem izložbu petnaest potpuno različitih fotoizričaja i mislim da je upravo to jedinstvo raznolikosti najveća snaga ovog seminara.'

Prilikom otvorenja izložbe dodijeljene su nagrade seminaristima koji su se pokazali najboljima u nekoliko natjecateljskih tema.

Dobivši najviše glasova, medalju 'Izbor publike' osvojio je zagrepčan Jasmin Saletović koji je odnio i medalju 'FotoPuma' u kategoriji dokumentarne fotografije. 'FotoPuma' digitalno manipulirane fotografije je Igor Glavaš, također iz Zagreba, pobjednik dvoboja fotoaparatima 'Fotoduel' je crnogorac iz Podgorice Igor Šljivančanin, a HTC-ovu nagradu - mobitel One X - za najbolju seriju fotografija snimljenih tim mobitelom odnijela je ruskinja Polina Staničić.

Nakon izložbe, Hoyka se sa seminaristima povukao u park iza dvorca Mihanović kako bi uz logorsku vatru obavio inicijaciju novih fotosofa - podijelio im majice 'Fotosof u akciji' i na licu im pepelom iscrtao plemenske oznake, znak da sada pripadaju 'plemenu' fotosofa koje broji stotinu i pet članova.

'Sad mogu početi s pripremama za Fotosofiju 8 koju planiram održati od 23. do 30. lipnja 2013. godine', sa zadovoljstvom nam je najavio Hoyka i dodao: 'A do tada ćemo se vjerojatno družiti na 'Fotosofia Weekendima', trodnevnim izdanjima Fotosofije od kojih smo prvi realizirali u proljeće ove godine pod pokroviteljstvom Liburnia Riviera Hotela.'

O 'Fotosofia Weekendima' i detaljima vezanima uz ostale Fotosofia projekte zainteresirani će biti obaviještavani na www.fotosofia.info