Obitelj i dom TVRDE ZNANSTVENICI

Light mliječni proizvodi ne pomažu pretiloj djeci

  • Autor: tportal.hr
  • 29.4.2011 10:35:08
  • 29.4.2011 9:57:15

Djeca kojoj su mliječni proizvodi u prehrani zamijenjeni varijantama s manje masnoće ne gube na težini, tvrde australski znanstvenici

Novo je istraživanje utvrdilo da nije došlo do promjene ni težine ni tjelesnog indeksa mase (BMI) nakon što su u šestomjesečnom programu djeca konzumirala mliječne proizvode s manje masnoće, javlja Reuters.

Umjesto da gube kilograme, djeca koja su konzumirala light proizvode kompenzirala su unos masnoća unoseći više kalorija iz drugih izvora, upozorava se u istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition.

Ipak, primijećene su neke korisne promjene, tvrdi dr. Frank Franklin, umirovljeni profesor pedijatrije na Sveučilištu u Alabami. Primjerice, proizvodi s reduciranom masnoćom smanjuju rizik od bolesti srca.

U istraživanju je sudjelovalo 145 djece, u dobi od četiri do 13 godina, podijeljenih u dvije skupine: jedna je grupa uvela u prehranu manje masne mliječne proizvode, a drugi nisu ušli u takav režim prehrane.

Obje su grupe djece konzumirale istu količinu mliječnih proizvoda, unoseći približno sličnu količinu kalorija dnevno. U skupini djece koja je bila na dijeti primijećen je manji pad kolesterola, no njihov struk, težina i MBI nisu se promijenili nakon šest mjeseci.

Studija zaključuje da su djeca kompenzirala manjak masnoća kalorijama iz drugih izvora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više