BOJA OČIJU, KOSE I SPOL PO IZBORU

Bebe po narudžbi - bliska budućnost

04.03.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Želite dječaka ili djevojčicu? S plavom ili smeđom kosom? Sa zelenim, smeđim ili plavim očima? Američki stručnjak za plodnost tvrdi da će već za pola godine njegove pacijentice moći birati sve od navedenog

Prve dizajnerske bebe trebale bi se roditi za nekih godinu i pol, optimistično je nedavno najavio stručnjak za umjetnu oplodnju i jedan od njenih začetnika dr. Jeff Steinberg, a ta je vijest očekivano izazvala burne reakcije, uglavnom negativne. Protiv te po mnogima neprirodne potrage za savršenim djetetom pobunili su se brojni bioetičari, kao i Katolička crkva.

Potraga za savršenim djetetom je započela i bit će je teško zaustaviti

Godinama su specijalisti za plodnost pomagali ljudima da postanu roditelji, no sad su neki od njih otišli korak dalje. Priznati stručnjak za reproduktivnu medicinu dr. Steinberg najavio je nedavno da će za najviše pola godine roditelji, osim spola djeteta, moći birati i boju kose i očiju. Ta će ih želja stajati 18.000 dolara, koliko košta i mogućnost biranja spola koju je dosad iskoristilo na tisuće parova.

Tehnologija koja bi to trebala omogućiti zove se PGD (pre-implantation genetic diagnosis). Stvorena je prvenstveno da bi se kod embrija otkrile i uklonile određene nasljedne bolesti, a onda se počela koristiti i kod selekcije spola. U procesu odabira određenih fizičkih karakteristika liječnici istražuju genetički 'make up' embrija stvorenih u laboratoriju i oplođuju ženu onima koji imaju najveće šanse da udovolje željama roditelja. Nedavno provedeno ispitivanje javnog mijenja u SAD-u pokazalo je da većina ljudi podupire ideju stvaranja 'boljeg djeteta' pod uvjetom eliminacije ozbiljnih bolesti. No dr. Steinberg uvjeren je da korištenje te tehnologije u 'kozmetičke' svrhe ne bi trebalo izazivati toliku odbojnost i strah kod ljudi.

Roditeljska ljubav trebala bi biti bezuvjetna

On je uvjeren u to da je odabir određenih fizičkih karakteristika normalan slijed događaja. Međutim, još uvijek nije siguran u stopostotni uspjeh svog plana, no kaže da najviše uspjeha zasad mogu očekivati parovi skandinavskog podrijetla jer su njihovi geni najmanje 'onečišćeni'. 'Predviđam da ćemo do sljedeće godine moći sa stopostotnom sigurnošću određivati spol djeteta, dok ćemo boju očiju birati sa 80 posto sigurnosti. Važno je da ne zakopavamo glavu u pijesak i pretvaramo se da se napredak ne događa', kaže dr. Steinberg.

Mnogi s razlogom taj genetski inženjering smatraju zapravo korakom unatrag za čovječanstvo, jer je sama ideja potrage za savršenim djetetom i potomcima s boljim genima neprirodna. Steinbergova želja može se donekle objasniti utrkom za novcem i priznanjima, no što reći o roditeljima koji se odluče na takav korak. Što se dogodilo s bezuvjetnom roditeljskom ljubavi i znači li to da će oni dijete koje se rodi s plavim očima i plavom kosom, genima koji će mu omogućiti visinu od 197 cm, poželjnu mišićnu masu, IQ 140, voljeti više od onog koje se rodilo sa smeđom kovrčavom kosom, zelenim očima, blijedom kožom s pjegicama, koje će biti sklono debljanju i imati maksimalnu visinu od 175 cm? Očito smo otišli predaleko u pogrešnom smjeru od onog što svaki normalan budući roditelj treba pomisliti kad čuje sretnu vijest, a to je - 'samo da je zdravo'.

Zasad je i dobra vijest da se određene značajke poput atletske sposobnosti i inteligencije ne mogu birati jer taj dar ipak ovisi o kompliciranoj kombinaciji gena i nekih drugih faktora. Još bolje zvuči najnovija vijest da će kontroverzni dr. Steinberg, očito ponukan negativnim publicitetom koji je stvorila njegova najava stvaranja 'dizajnerskih beba', s majkom prirodom imati posla samo iz medicinskih razloga.

'Ograničit ćemo uplitanje samo u slučaju genetičkih bolesti', objasnio je dr. Steinberg, koji će se ubuduće usredotočiti na roditelje koji imaju povijest nasljednih bolesti poput albinizma, daltonizma i drugih genetičkih poremećaja.