DOBRE STRANE

Tri minute Facebooka podiže samopouzdanje

04.03.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Surfanje od svega tri minute po vlastitom Facebook profilu može vam podići samopouzdanje, otkrila je nova studija časopisa zanimljiva naziva Cyberpsychology, Behavior and Social Networking

Naime, stručnjaci koji proučavaju online komunikaciju kažu da osobama koje preko Facebooka pokazuju svoju bolju stranu i prikazuju svoje atraktivne fotografije te naglašavaju svoje dobre osobine raste samopouzdanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell ispitivali su, naime, 63 studenata kroz deset testova kako bi otkrili razinu njihova samopouzdanja. Studenti su bili podijeljeni u tri grupe. Prva skupina test je rješavala nakon što su tri minute bili na Facebooku, druga grupa test je rješavala dok se istovremeno mogla promatrati u zrcalu, a treća grupa nije imala ništa što bi im moglo potaknuti samopouzdanje.

Rezultati su pokazali da je Facebook grupa imala daleko veće samopouzdanje nego ostale dvije grupe studenata. No i u njoj je bilo razlika. Najviše samopouzdanje imali su oni koji su te tri minute gledali svoj profil, za razliku od ostatka grupe koja je gledala tuđe profile.

Studenti koji su uljepšali svoj profil i malo ga izmijenili također su imali pozitivan utjecaj na samopouzdanje.

'Ako dopustite ljudima da se predstave u dobrom svijetlu i kroz pozitivne stvari, oni se počinju gledati drugim očima i jača im svijest o vlastitoj vrijednosti', kažu znanstvenici studije.