OD 1. SRPNJA

Počinju sezonska sniženja, evo što morate znati

29.06.2016 u 09:58

Bionic
Reading

Veliko ljetno sniženje službeno počinje od 1. srpnja, a neke su trgovine već označile popuste. Kako biste pametnije kupovali i izbjegli zamke, dobro je znati nekoliko pravila

Kako piše RTL, umjesto nekadašnja tri sezonska sniženja, sada postoji ljetno i zimsko i traju 60 dana ili do isteka zaliha. Prvi put ove godine veliki ljetni popusti počinju početkom srpnja umjesto u kolovozu.

Čak sedamdeset posto Hrvata kupuje na sniženjima, a procijenjeno je da je svaki treći proizvod kupljen na sniženju. Ljeti se najviše kupuje oprema za more i sport, a zimi igračke, a prosječan hrvatski kupac obiđe čak tri trgovine prije no što nešto kupi.

'Ako pratimo promete u trgovini na malo, vidimo da u zadnjih 18 mjeseci konstantno rastu. Nemamo konkretnih podataka o tome koliki je iznos potrošen na sniženjima, od nekog uobičajenog mjeseca, ali svakako primjećujemo da su u ljetnim mjesecima ti prometi i veći', izjavila je Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK, za RTL.

U nekim trgovačkim centrima rastu i više od 15 posto. Kupcu je bitan omjer cijene i kvalitete, a više kupuju žene.

Uz dva velika sezonska sniženja, ostala određuju trgovci. Kod kupnje obratite pažnju da stare i snižene cijene moraju biti jasno istaknute i provjerite što točno znači sniženje do 40, 50 ili 70 posto. Ponekad je to samo na određene artikle ili u raznim kombinacijama, a ako kupac misli da su mu prava povrijeđena, može se žaliti. Obavezno sačuvajte račun i pregledajte ono što kupujete, a nije zgorega prije malo prekopati po ormaru i odrediti budžet jer se lako zaigramo kada vidimo popuste u izlozima.

'Kazne se kreću od 10 pa do 100 tisuća kuna. Ovisno koji je prekršaj, ako je deseti prekršaj normalno da je kazna veća. Trgovci moraju odgovoriti', poručuje Igor Vujović iz društva Potrošač.