OSVJEŽITE LANJSKU GARDEROBU

Trendi krpice od stare odjeće (1. dio)

16.11.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Evo i pahulja: zasigurno ste izvadili najdeblje veste, kapute, haljine. Ako ste shvatili da vam prolaznost vremena nije bila blagonaklona, evo nekoliko jeftinih trikova koji će vas od modnog gubitnika učiniti pobjednikom

Naglašena ramena a la Posh
Dodajte jastučiće za ramena

Ponovimo lekciju: 80-e se vraćaju na velika vrata, a jastučići za ramena najupečatljiviji su detalj ponovno oživljenog stila. Potražite ih u dućanima koji drže sve za šivanje i pletenje, a možete ih izraditi i sami. Ova zima, dakle, nikako ne smije proći bez jastučića na vašim ramenima!

Pripazite samo da jastučići veličinom odgovaraju vašem topu, majici, odnosno kaputu. Uostalom, posao njihove ugradnje možete za ne previše novaca prepustiti i lokalnoj krojačici.

Resice, mašnice i zakovice neka vam krase modne dodatke
Mašne, resice, krzneni repovi...

Divovske mašne bile su neizostavni dodatak većine odjevnih kombinacija ovogodišnjih revija Marca Jacobsa. Mašne se nose na glavi, ali i zašivene na jednostavne haljine, primjerice sprijeda ili straga u pojasu.

Gotove mašne također se mogu kupiti u dućanu s galanterijom za šivanje.

Dodavanjem resica može se postići kaubojski chic look ili izgled nesputane drske djevojke. Koji god izgled želite prigrliti, samo naprijed, oba su u trendu. Resice možete kupiti na metre te ih po želji prilagođavati našivanjem na donje rubove haljina, na torbice, čizme.





Zip na zip
Patentni zatvarači

Vidljivi patentni zatvarači čest su modni dodatak na košuljama, jaknama, prslucima, torbama, i to ne nužno s funkcionalnom ulogom, već radi zanimljivog vizualnog dojma.

Ponešto svakako možete učiniti i sami ili uz malu pomoć krojača. Zavirite u ormar i odaberite vestu, vjetrovku, haljinu, što god pomislite da bi odlično izgledalo proparate li to po cijeloj dužini, po sredini te umetnete kvalitetan, širok zlatni ili srebrni zatvarač.

To će svaki običan odjevni predmet pretvoriti u moderan komad koji nitko neće prepoznati od ranije.


Pomponi - gdje poželite
Pomponi

Pomponi, baš oni mali vuneni koji su bili neizostavni na kapama ili na vezicama oko vrata na puloveru, pa čak i čarapama, a koje su nosile generacije čije su bake mahom još plele, opet su u modi.

Osim stranih dizajnera, isfurao ih je i domaći majstor pletiva, dizajner Tihomir Krznarić, čije su ih manekenke u divovskom obliku nosile na glavi na jesenskom Cro-A-Porteru.

Nije ih komplicirano izraditi u kućnoj radinosti, ako pronađete razne ostatke vune. Trebat će vam samo malo dobre volje i strpljenja. Čak ćete i putem internetske male škole izrade lako usvojiti gradivo.

Zakovice

Zakovice su apsolutni hit na svemu, od kožnih jakni do rukavica i čizama. Zakovice je teže staviti u kućnoj radinosti jer za stavljanje, primjerice, na kožu valja imati poseban aparatić, no to će vam moći učiniti krojač odnosno postolar.

Dugmad

Dodavanje, odstranjenjem ili promjenom dugmadi na kaputu najjednostavnije ćete modernizirati lanjski kaput.
Velika dugmad učinit će vas vizualno mršavijima, manja je elegantnija. Dugmići koji se utisnu su in, a zlatni daju dozu glamura. Bitno je samo da prije kupnje izmjerite širinu rupica kako ne biste naknadno zaključili da novi gumbi ne prolaze ili pak iskaču iz njih.