HUMANITARNA AKCIJA

Unikatan nakit za maturantice slabijeg imovinskog stanja

23.04.2015 u 12:36

Bionic
Reading

U znak zahvalnosti jer je i sama iskusila život od socijalne pomoći i u pučkim kuhinjama, siromašnim zagrebačkim maturanticama dizajnerica Danica Solomun daruje unikatni nakit od plemenitog i poluplemenitog materijala

Prije deset godina, kada se kao samohrana majka troje maloljetne djece našla na socijalnoj pomoći, a po obroke je redovito išla u pučku kuhinju, zagrebačka dizajnerica nakita Danica Solomun dobro je iskusila egzistencijalnu gorčinu života, posebice, kako ističe, osjećaj manje vrijednosti koji takve okolnosti rađaju u svakoj potrebitoj osobi.

No nije sramota biti u potrebi, sramota je ne pomagati potrebitima.

Stoga je dizajnerica Danica Solomun, u povodu svoje zagrebačke izložbe unikatnog nakita od plemenitog i poluplemenitog metala i legura, odlučila zagrebačkim maturanticama koje dolaze iz socijalno ugroženih obitelji darovati unikatan dar – nakit rađen prema zajedničkim zamislima srednjoškolki i ove umjetnice.

Dio je to zahvale umjetnice za njezin spas iz dijela života u kojemu je iskusila tek neželjenu iskru financijskih neprilika i ruba egzistencije.

'Bila su to vremena u kojima sam naučila koliko malo treba da se iz sasvim sređenih životnih prilika čovjek nađe gotovo na prosjačkom štapu. Borila sam se svim silama, prije svega zbog svoje troje djece, da izađem iz okolnosti u kojima niti jedan čovjek ne bi trebao biti. Naučila sam koliko su to okolnosti koje rađaju osjećaj manje vrijednosti, u kojima je i topla riječ rijetko bogatstvo koje možeš dobiti, a u tom periodu života mnogi te zaborave', prisjetila se Danica Solomun.

Stoga će dizajnerica uoči svoje nove izložbe unikatnih radova 28. svibnja u Zagrebačkoj zajednici tehničke kulture darovati maturanticama glavnog grada koje dolaze iz socijalno ugroženih obitelji unikatni nakit kako bi ga mogle kombinirati uz maturalnu haljinu.

Umjetnica i dizajnerica nakita Danica Solomun ujedno poziva sve ljude dobrog srca da joj se jave na mailsolomun.artist@gmail.com kako bi zahvaljujući donacijama i zajedničkim radom organizirali i modnu reviju maturantica koje će nositi samo za njih izrađeni unikatni nakit od plemenitog i poluplemenitog materijala s potpisom maštovite i humane zagrebačke umjetnice, a s ciljem da ovo darivanje postane tradicija glavnog grada.