ČUDAN, ALI SIGURAN POKAZATELJ

Što muške gaće govore o krizi

08.06.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Dečki, ako želite znati u kojem smjeru ide ekonomija, samo zavirite u svoju ladicu s donjim rubljem

Kako bi predvidjeli kamo smjera svjetsko gospodarstvo, najveći ekonomisti svijeta poput Alana Greenspana najprije malo prouče kako se prodaje muško donje rublje.

Pitate se što ovi neobični pokazatelji govore o ekonomskoj budućnosti? Pa, ako ste poput većine muškaraca, u ladici s vešom imate nekoliko primjeraka koji su u ne baš najboljem stanju. Ako odgađate zamijeniti ih, a vaša bolja polovica to nije učinila umjesto vas, to znači da recesija vjerojatno još nije prošla. U ovom trenutku prodaja muškog donjeg veša u svijetu općenito govori da su stvari dotaknule dno i nisu se još počele znatnije popravljati.

Iako se po novčaniku udarenom prosječnom građaninu čini da nam se ekonomisti rugaju, bivši direktor američkih Federalnih rezervi Greenspan veliki je zagovornik teorije o prodaji muškog donjeg rublja kao važnom ekonomskom pokazatelju u teškim vremenima. Greenspan, naime, ima logično objašnjenje za svoju tezu: budući da jedva itko zapravo vidi gaće na muškarcu, one su prva stvar koju će muškarci prestati kupovati kad stisne kriza.

Pojačana potražnja za donjim rubljem trebala bi biti jedan od prvih pokazatelja ekonomskog oporavka – potrošačima se polako vraća samopouzdanje, pa se nagrade ovakvim jednim 'skromnijim' rekvizitom. Kad se potrošnja ustali, jasno je da je i ekonomija na stabilnim nogama.