REVOLUCIJA U MODI

Njemica od šest litara mlijeka proizvela haljinu

07.10.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Mlada dizajnerica iz njemačkog Hanovera unijela je revoluciju u visoku modu dizajnirajući odjeću od sastojka kojeg uvijek ima u frižideru - mlijeka

Anke Domaske, 28-godišnja dizajnerica, razvila je materijal koji naziva QMilch, napravljen od visoke koncentracije mliječnih proteina caseina, što je prvo vlakno koje je napravio čovjek potpuno bez kemikalija.

'Pod rukom je podatno kao svila i nema nikakav miris i taj se materijal pere kao bilo koji drugi', rekla je Domaske za Reuters.

Napravljena od prirodnih materijala, odjeća QMilch je ekološka, a ima i pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje jer aminokiseline iz proteina djeluju antibakterijski, pomažu protiv starenja i pomažu regulaciji cirkulacije krvi i tjelesne temperature.

Domaske je pokrenula modnu liniju Mademoiselle Chi Chi kojom se već predstavila i hrvatskoj publici lani u Zagrebu, na Dreft Fashion Weeku. Njezine kreacije vole Mischa Barton i Ashlee Simpson, mliječna je vlakna počela unositi u svoju novu kolekciju, no u budućnosti planira raditi odjeću isključivo od mliječnih vlakana.

Tkanine od mlijeka rade se još od 1930. godine, ali se proizvode na neekološki način uz mnogo kemikalija. Stoga je QMilch doista nešto revolucionarno.

Casein se dobije iz mlijeka u prahu te se zagrije u stroju koji ga spreša s ostalim prirodnim sastojcima. Vlakna dolaze u nitima te se dalje predu na rotirajućem stroju.

Domaske tvrdi da treba oko šest litara mlijeka za jednu haljinu koja košta od 150 do 200 eura