Ljepota SAZNAJTE NA VRIJEME

Koji je vaš (zaštitni) faktor?

  • Autor: tportal.hr
  • 21.6.2010 17:10:10
  • 21.6.2010 15:48:43

Izbjegnite 'sunčanu katastrofu' na osjetljivoj koži odgovarajućom SPF i UVA/UVB zaštitom. Znate li što označavaju ti akronimi?

Što znači da neka krema ima famozni SPF 15 ili 50? Akronim SPF dolazi od sintagme 'sun protection factor', koju prevodimo kao zaštitni faktor ili ZF. Kako nezaštićena koža u prosjeku pocrveni za 20-ak minuta zbog UVB-zraka (a ako ste vrlo svijetli, i za pet minuta!), broj uz SPF govori koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu a da ne pocrvenimo. Recimo, ako nanesemo kremu sa zaštitnim faktorom 15, možemo se sunčati 15x20 minuta, odnosno 5 sati.

No brzina 'izgaranja' na suncu ovisi o fototipu. Ako ste skandinavski svijetli (imate vrlo svijetlu put, plave oči i kosu), tada pripadate fototipu 1 i nećete pogriješiti nabavite li preparat s najvišim zaštitnim faktorom 50+. Za razliku od mediteranski tamnoputih ljudi s tamnom kosom i očima, koji pripadaju fototipu 4 i koji bez zaštite pocrvene za 20-ak minuta, nezaštićeni pripadnici fototipa 1 pocrvene za rekordnih 5 minuta. Fototipu 2 pripadaju osobe svijetlog tena i svijetle kose koji bez zaštite pocrvene za 10 minuta, a fototipu 3 osobe srednje svijetlog tena i smeđe kose koji pocrvene za 15 minuta.

Ako ste pomislili: 'Super, nanesem kremu sa zaštitnim faktorom 50 i nemam brige čitav dan!' razmislite još jednom. Osim ako to na preparatu sa zaštitnim faktorom nije navedeno, još uvijek ste nezaštićeni od ozloglašenih UVA zraka.

Koja je razlika između UVA i UVB zračenja? Akronim UVB dolazi od engleskog 'ultraviolet burning' ili ultraljubičastog zračenja koje izaziva crvenilo kože. Tako da preparati sa zaštitnim faktorom štite od UVB zračenja, a zaštita od djelovanja UVA zraka još nije standardizirana.

Akronim UVA dolazi od engleskog 'ultraviolet ageing' i znači ultraljubičasto starenje. Te su zrake odgovorne za tamnjenje kože, ali i za nastanak bora, oštećenja genskog materijala i nastanak zlosretnog melanoma. Ako se na dijagnosticira na vrijeme, rak kože ili melanom jedan je od najmalignijih jer se brzo širi limfom i krvlju, a ne reagira na kemoterapiju.

Čak i ako je na vašem preparatu navedeno da sadrži UVA filtre, to ne znači da imate 'blagoslov' za prženje na suncu. Dermatolozi ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da se držimo hlada u razdoblju od 10 od 16 sati, bez obzira na visinu zaštite koju smo nanijeli.

 

Što vam najbolje odgovara,
otkrijte u Izlogu!

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više