35. GODINA JE NAJOPASNIJA

Moguće je ostarjeti preko noći

29.01.2010 u 10:18

Bionic
Reading

Jeste li se ikada osjećali kao da ste preko noći ostarjeli deset godina? I to je moguće, tvrde znanstvenici

Iako proces starenja teče postepeno, znanstvenici vjeruju da postoji ključni trenutak u kojem odjednom počinjemo gubiti bitku s godinama. Studija provedena na sto japanskih žena u dobi od 22 do 55 godina pokazala je da sposobnost kože da se sama kvalitetno štiti od UV zračenja i zagađenja te da se sama obnavlja i regenerira značajno opada u 35. godini.

Što uzrokuje taj obrat? 'Do toga dolazi kada se značajno smanji sposobnost kože da ostaje elastična, odnosno kada visok stupanj kolagena i hidratacije bude značajno smanjen zbog UV oštećenja, izloženosti slobodnim radikalima i stresu', pojasnila je Laura J. Goodman, jedna od znanstvenica iz tima P&G Beauty koji je proveo studiju.

S tom tvrdnjom slaže se i plastični kirurg Rajiv Grover, piše Daily Mail. Grover je nedavno predstavio rezultate desetogodišnjeg istraživanja na sto žena, koje je provedeno u suradnji s kompanijom Q-Med, čija su specijalnost razni filtri protiv bora. Svake godine ispitanicama je mjerena visina obrva, volumen obraza (jedan od ključnih faktora za mladenački izgled), dubina bore koja seže od nozdrva do vanjskog ruba usana i debljina kože na čeljustima.

'Dok su neke mjere pokazivale postepeni pad, pokazalo se da se volumen obraza može naglo smanjiti, čak do 35 posto godišnje', rekao je Grover. Doduše, kod gotovo svih ispitanica to je smanjenje bilo potencirano teškom bolešću, iznimno stresnim razdobljem, poput razvoda ili teškog gubitka.

'Izbjegavanje stresa, jo-jo efekta dijeta, sunca i pušenja možda vas neće učiniti zauvijek mladima, ali će zasigurno spriječiti da ostarite prije vremena', zaključio je Grover.