OSVRT ŽELJKE STANKOVIĆ

Ususret ljetu: Što je žena bez celulita?

01.07.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Što vrijedi za muškarce - ne vrijedi i za žene! Volimo kad nas se stavlja pod zajednički nazivnik ljepšeg spola, ali dvostruke kriterije rado bismo zaobišli. E, pa ne može! Pomirimo se s tim da smo pod povećalom jer smo to i htjele

'Daj, uvuci malo taj trbuh!', govori frajer svojoj djevojci dok uživaju kraj mora u prvim ljetnim danima. 'Uvuci ti sise', odbrusila mu je kratko. Oboje nabacuju osmijeh, ona ipak uvlači trbuh, on nije te sreće. 'Prisluškujem' dok se izležavam na ležaljci i pržim na suncu ne bih li uhvatila prvu boju. Par u srednjim tridesetima malo manje uživa u zajedničkim trenucima prvih spojenih blagdana s vikendom, a malo se više, barem iz oka promatrača, opterećuje vlastitim dojmom na plaži.

Biti vječno mlad i lijep imperativ je modernog doba, a podilaženju savršenom izgledu i svemu što se uz to nameće neosporno su sklonije žene. Tako će većina žena prije odlaska na more manijakalno obaviti sve moguće i nemoguće tretmane. Termin kod frizera rezervirat će u pomno odabrano vrijeme, ovisno o datumu odlaska na more, slijede manikura, pedikura, depilacija, barem jedan odlazak u solarij. Prethodno će prehodati pola grada u potrazi za savršenim bikinijem, a po mogućnosti će u šoping odvući frendicu da joj sugerira je li riječ o posljednjem modnom kriku i kako se stapa s njezinim tijelom. A on? Ubacit će dan prije odlaska na more kupaće hlače u kofer, po mogućnosti stare dvije, tri godine jer, eto, 'još su dobre'.

Vjerojatno ni u snovima nećemo susresti dva (heteroseksualna) muškarca na plaži koji traže savjet jedan od drugoga po pitanju izgleda. Za razliku od njih većina je žena opterećena svakim dijelom tijela. Potpuno nesvjesno žene su postale žrtve fotošopiranog izgleda i sljedeće pitanje koje se nameće samo po sebi glasi – jesmo li normalne? Zbog kojeg točno razloga tome težimo? Iako bismo radije osudili 'nemarne' muškarce koji se 'ne brinu' o svom izgledu, zapravo bismo im mogle pozavidjeti na nonšalantnosti. Sasvim neopterećen sredovječni muškarac uživa na plaži, a njegov trbuh primjećuje samo trogodišnje dijete koje pita: 'Je li u trbuhu beba?' Kolike su šanse da žena s tolikim trbuhom prođe nezamijećeno? A tek da se mlada žena ne opterećuje zbog celulita prije odlaska na plažu?


Osim pokojeg frajera koji zamjećuje mane na ljepšem spolu, nesumnjivo su žene te koje su u stanju bilo verbalno, bilo pogledom 'iscipelariti' bilo koju 'nesavršenu metu' ne shvaćajući da same sebi tako nanose štetu. No istina je da smo dvostruke kriterije same postavile. Muškarci sa sijedom kosom su šarmantni, trbuščić im je baš simpatičan, a ni dlake na njima nisu odvratne.

Ženska 'celulitna meta' bit će omiljena tema trač partija, a ukoliko ga nema, vjerojatno će joj se pripisati razni epiteti i vjerovanja da je prošla kroz trideset tretmana za njegovo uklanjanje. Odličan primjer za to zgodna je HTV-ovka Nevena Rendeli. Iako bi joj danas na figuri mogla pozavidjeti svaka žena, koja će istovremeno 'imati nešto za reći' o voditeljici, svojedobno ju je paparazzo fotograf vrebajući na plaži snimio s viškom celulita, zbog čega je postala glavna tema muških i ženskih razgovora.

Zašto ne bismo uživali u svom malenom trbuščiću, pokojoj striji ili višku celulita? Razmišljam o tome dok zbunjeno gledam u sitne kapilare na nogama i smišljam kako ih ukloniti. Volimo kad nas se stavlja pod zajednički nazivnik ljepšeg spola, ali dvostruke kriterije rado bismo zaobišli. E, pa ne može! Pomirimo se s tim da smo pod povećalom jer smo, čini mi se, i same to htjele.