STIL ŽIVOTA

Renata Sopek otkrila na čemu ciljano radi

03.06.2014 u 11:21

  • +6

Renata Sopek izgleda sjajno

Izvor: Promo fotografije / Autor: RTL

Bionic
Reading

Svojedobno je proglašena najseksipilnijom Hrvaticom, vodila je magazinske emisije, izdala je DVD s vježbanjem 'Renata Sopek u dobroj formi', a odnedavno je u suradnji s RTL Televizijom lansirala novi fitnes portal UltraFit by Renata. Svestrana Renata otkrila nam je da je vježbanje njen posao, užitak i stil života, kakav trening voli te s kojim vježbama nikada ne možete pretjerati

Dugo godina se bavite vježbanjem, ulažete u svoje zdravlje, njegu i izgled te promovirate zdrav način života. Nedavno ste pokrenuli kod nas jedinstven fitnes portal. Kako ste došli na tu ideju, što sve nudite na portalu te po čemu ste posebni i drugačiji?
Dugo sam s kolegama iz odjela na RTL-u pripremala ovaj projekt i svi smo sretni što smo ga i realizirali. Pratili smo svjetske trendove i odlučili probiti led kod nas, kao i svojevremeno s DVD-om 'U dobroj formi'. Posjetitelji na portalu mogu naći preko 700 minuta treninga, funkcionalnih i plesnih, kao i onih gostiju trenera. Noviteti su videorecepti za brze i zdrave obroke koje prvi put pripremam pred kamerama, a sa mnom je nutricionist koji odmah objašnjava važnost namirnica koje koristim te daje savjete vezane uz prehranu. Na portalu se mogu naći savjeti cijenjenih stručnjaka kao što su liječnici, nutricionisti i kineziolozi iz Biotreninga. Zanimljivo je da imamo i personalizirane programe koji omogućavaju prilagođen program prehrane i treninga.

Što vam taj novi projekt znači u profesionalnom smislu te kakav odaziv i rezultate očekujete?
Znači mi puno, kao i svaki moj projekt u čijem osmišljavanju sudjelujem i koji nosi moje ime. Doživljavam ga 'svojim'. Ovo je prvi put da ono što radim imamo na novoj, drukčijoj platformi. Tek smo na početku, a projekt je zamišljen kao dugoročan. Zadovoljni smo reakcijama i posjećenošću, ali posao tek počinje!


Na stranicama nudite i savjete raznih stručnjaka nutricionista i zdravstvenih djelatnika. Koliko je vama važna prehrana i što je uvijek na vašem jelovniku?
Prehrana mi je iznimno važna! I sama se hranim prema jelovniku koji su mi sastavili nutricionisti. Fizička aktivnost i uravnotežena prehrana su idealan spoj. Preferiram mediteransku i japansku kuhinju, a na mojem jelovniku su neizostavni juha, povrće, voće…

Koju hranu nikada ne biste jeli?
Ne volim masnu i previše začinjenu hranu. Pazim i na porijeklo pojedinih namirnica te da su iz organskog uzgoja.

Što za vas znači vježbanje i postane li čovjek nakon nekog vremena ovisnik o toj pozitivnoj vrsti adrenalina?
Vježbanje je moj stil života, posao, užitak... Mislim da se nakon nekog vremena, kad prođe faza prilagodbe i kad mu se ustali navika bavljenja fizičkom aktivnošću, čovjek osvijesti i shvati značenje tjelovježbe. Kada vidite pozitivan učinak vježbanja na vaše zdravlje, osjećate se dobro i postignete željene rezultate kad je dovođenje u formu u pitanju, imate nevjerojatnu motivaciju da idete dalje. To ne bih nazvala ovisnošću, već željom da održite pozitivne životne navike.

Griješite li nekada kada je prehrana u pitanju na domjencima, svadbama…?
Ništa se neće dogoditi ako na nekom domjenku ili rođendanu pojedem neku slasticu ili slično ako je inače moja prehrana zdrava i uravnotežena. Na kraju krajeva, treba slušati organizam i ako vas ulovi želja za slatkim, udovoljite mu. Dakako, bez pretjerivanja.

Koliko se vremenski najmanje treba uložiti da se vide neki rezultati na tijelu?

Sve ovisi o tome što netko želi postići.

Koliko je bitan unos tekućine i kontinuiranost vježbanja?
Voda je važna za mehaniku ljudskog tijela i ključna je za zdravlje organizma. Preporuka je dvije do dvije i pol litre vode dnevno kako bismo nadoknadili količinu koju izluči naše tijelo. Dakle unos tekućine je iznimno bitan. Kontinuiranost vježbanja također, jer kampanjstvo ima kratkoročne i ne baš uspješne učinke.

Imate li neki savjet za one koji do ljeta žele biti u formi? Kako mogu, u ovih nekoliko mjeseci, izvući maksimum i izgledati bolje?
Neki opći savjet bio bi da se počnu baviti nekom fizičkom aktivnošću, korigiraju prehranu i reduciraju obroke. Svakako neka posjete www.ultrafit.hr. Uz sve navedeno, mogu se odlučiti i na neke anticelulitne tretmane. Savjeta je mnogo, ali najbitnija je volja.

Kad se, ukoliko se budu držali vaših savjeta, mogu očekivati prvi rezultati?
Nakon dva, tri mjeseca mogu se očekivati vidljivi rezultati, iako će se svatko osjećati bolje već nakon kratkog vremena.

Kako izgleda jedan vaš trening i što najviše volite vježbati, a koja vježba vam je najmrskija?
Kombiniram funkcionalni trening i boks, svoje najdraže od svih oblika tjelovježbe. Treninzi su jako zahtjevni, intenzivni i naporni, ali je osjećaj poslije - neponovljiv. Nemam najmrskiju vježbu jer svaku gledam kao dio cjeline koja nečemu služi i korisna je za nešto.

Super izgledate, ali ste vjerojatno, kao i svi u nekoj fazi života, sigurno imali bar jedan kompleks. Što vam je najviše smetalo i što ste htjeli promijeniti na sebi?

Kao klinka sam bila jako mršava i željela sam pojačati tonus mišića, tako sam i počela vježbati. Činilo mi se da sam imala jako velika stopala, ali stalo je na 37-38. A i narasla sam, pa je sve došlo na svoje ;)

Koje top tri vježbe, po vama, imaju najblagotvorniji utjecaj na zdravlje?

Jako je teško izdvajati vježbu po vježbu. Za zdravlje je iznimno važno kretanje. Svatko bi, što je češće moguće, trebao izdvojiti vrijeme da malo prošeće ili za džoging.

Koja je tajna vašeg savršenog trbuha i što je najvažnije za postizanje vitkog struka?
Kombinacija je to dugogodišnje fizičke aktivnosti i zdrave prehrane. Naravno da ciljano radim na učvršćivanju mišića trbuha jer mi je lijepo vidjeti ravan i čvrst trbuh.

S kojom vježbom nikada ne možemo pretjerati?
Vježbi za učvršćivanje mišića trbuha i stražnjice - nikad dosta.