NAJČEŠĆI PROMAŠAJI

Pravite li i vi ove pogreške u šminkanju?

04.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Znate li kako se nanosi rumenilo, bronzer ili iluminator? Ako niste sigurne, vrlo je vjerojatno da činite ove pogreške prilikom šminkanja

Šminka može ženu jako proljepšati, ali je jednako tako može i jako poružnjeti. Razlika se krije u načinu nanošenja, ali i odabiru preparata. Da ne biste ušle u ovu drugu kategoriju, donosimo vam pregled najčešćih pogreški u šminkanju.

Previše pudera
Mnoge žene misle da im je puder najbolji prijatelj koji će prekriti sve njihove nedostatke. U takvom uvjerenju često znaju pretjerati s količinom pudera – i tekućeg i onog u prahu – a konačni rezultat bude umjetan ten poput maske na kojemu je šminka i više nego vidljiva, a s vremenom nastanu i borice od previše slojeva pudera. Usto, nerijetko je odabrana i kriva boja pudera. Uistinu, puder je najbolji prijatelj, ali samo ako ga znate nanijeti i ako znate odabrati pravi ton.

Crtanje obrva
Nije rijetkost vidjeti lijepu ženu koja je izgled narušila iscrtanim obrvama. Često žene uzmu crnu ili tamnosmeđu olovku i doslovce nacrtaju obrve pa izgledaju smiješno. To se tako ne radi! Kao prvo, potrebno je odabrati boju olovke najsličniju boji obrva, ali i boji kose. Nadalje, olovkom se ne crta, nego se lagano utapkava i to najbolje uz pomoć četkice kako bi se postigao ljepši i prirodniji izgled.

Odabir pogrešnog iluminatora/posvjetljivača
Ovo je vrlo česta pogreška koja će vam donijeti pozornost, ali onu neželjenu. Ako je presvijetao, izgledat ćete kao da imate brašna na licu, a ako je pretaman, djelovat ćete starije, bolesno i umorno. Nije lako izabrati pravi ton pa kad ga budete kupovali, zatražite pomoć prodavačica. Testirajte osvjetljivač na stražnjem dijelu ruke jer je najbolje ako se boja poklapa s bojom kože na tom dijelu tijela.

Nespretno rukovanje bronzerom
Tijekom ljetnih dana bronzer je neizostavan komad šminke. No on može biti efektan samo ako ga znate nanijeti. Jako su važni potezi i dijelovi lica na koje se nanosi. Ako to činite pogrešno, izgledat ćete umjetno i pomalo izgoreno. Bronzer se nanosi od uha pa duž linije čeljusti, laganim potezom se pređe čelom, mostom nosa, obraza i vrha brade. Možete na internetu pronaći sjajne upute kako se pravilno nanosi bronzer.

Previše rumenila
Ništa ne može narušiti izgled lica kao nepravilno nanošenje rumenila, a nepravilno znači zapravo previše rumenila. Usto, važno je odabrati i pravu boju. Zemljani tonovi rumenila prikladniji su za ljeto, a ružičastiji za zimu. Tamnoputim ženama bolje stoje topliji tonovi rumenila, a ženama svijetloga tena bolje stoje roskasti i crvenkasti tonovi.

Pretjerano sjajno lice
Znate li ono kad gledate svoje ili tuđe fotografije pa prvo uočite kako se sjaji lice? To je zato što nije dobro nanesena podloga. Ako imate masnu i sjajnu kožu, morate voditi računa o tome da koristite pudere bez ulja ili nekih drugih masnoća i svakako sve finalizirajte puderom u prahu koji će najbolje skriti masnoću i sjaj.