SUNČATI SE ILI NE?

Hrvatski celebovi još uvijek vole biti jako preplanuli

25.07.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Kao u stara vremena zbog finoće, kada su dame svoj porculanski ten čuvale skrivajući se po cijeli dan iza gustih zastora, svijetla put vraća se u trendove nadasve iz zdravstvenih razloga, no uporni ljubitelji pravog i umjetnog sunca i dalje preferiraju sve osunčane nijanse – u spektru od karamela i kapučina do tamne čokolade

Sandra Bagarić postala je nekidan zaštitno lice jednog salona za sunčanje, ali kaže da s tim ne pretjeruje.
'To mjesto najbliže je mom matičnom kazalištu Komedija, pa mi je zgodno skoknuti u pauzi u zimskom periodu jer profesija mi nalaže izjednačen ten zbog delikatnih, dekoltiranih haljina koje često nosim. Ljeti sam orijentirana na 'pravo' sunce, ali ne pretjerujem. Štoviše, moj savjet svima je da redovito pregledavaju madeže', poručuje naša operna pjevačica.

Glumica i kantautorica Antonija Šola koristi se uslugama pravog i umjetnog sunca.
'Blago sam tenirana od proljeća, znači, odem dva-tri puta u solarij i to mi je dovoljno do mora jer po prirodi sam sklona tamnjenju. Kao mlađa, znala sam se doslovno peći na suncu i dobro mi stoji tamna put, ali poput velike većine, posljednjih godina izbjegavam se previše izlagati suncu. No, ne volim biti ni bljedolika', rekla nam je i dodala kako voli pravilnu mjeru.

Poduzetnica Snježana Mehun brižno pazi na svoj famozni dekolte i voli biti osunčana, ali…
'Imam alergiju na sunce, doduše, blaži oblik, ali spadam u rizičnu skupinu. Znači, ako ne želim iritantno crvenilo i pjege, preko dana moram u hladovinu. No, obožavam plivati, pa je sunce nemoguće izbjeći. Čak i u oblačnoj sezoni u Zagrebu trudim se biti tenirana jer sve nepravilnosti, poput celulita i ožiljaka, tako se manje vide i izgleda se mlađe. Kad sam usred prošle zime završila u Meksiku, bilo mi je zanimljivo vidjeti kako ondje svi Europljani odreda zanemaruju opasnosti i prže se cijeli dan, pa se kući vraćaju crveni k'o Česi', zamijetila je Snježana Mehun.

Snježana Mehun i Neven Ciganović koriste 'usluge' pravog i umjetnog sunca

Odabir manekenke Kristine Lumbar vidi se već pri prvom pogledu na njezin porculanski ten.
'Svijetla koža izgleda kudikamo aristokratskije, manje je podložna nastajanju bora i na dnevnom svijetlu izgleda znatno zdravije, elastičnije i čišće u usporedbi s tamnim tenom nastalim umjetnim putem. Uz solarij potpomognut kremama za samotamnjenje najčešće nastaju mrlje, pa čovjek djeluje prljavo. Znam mnoge djevojke koje pretjeruju, pa sa 18 već izgledaju bar pet godina starije. Ali, ljeti se ipak umjereno sunčam, znači pokrivam lice i štitim oči naočalama s lećama protiv štetnih zračenja.

Sve više muškaraca boju svoje puti danas više ne prepušta slučaju, a među njima je i Neven Ciganović
'Sviđa mi se bljedunjava, isprana boja kože na nekome kome to dobro stoji, poput Nataše Janjić i Jelene Popović-Volarić. Ali, što se mene osobno tiče, to ne vrijedi jer sam mediteranski tip, pa nikad nisam sasvim bijel, nego maslinaste puti koja bez daljnjega izgleda bolje kad je osunčana. Preferiram pravo sunce iako se ne volim izležavati na plaži. Srećom, jako brzo me hvata. Za održavanje, odem koji put u solarij u zimskim mjesecima. Odobravam i to samo u normalnoj mjeri, bez pretjerivanja poput nekih naših starleta koje izgledaju reš-pečeno. Osobito to vrijedi za lice, gdje je koža najsenzibilnija. Što se tiče krema za samotamnjenje, koristio sam ih u tri godine boravka u Americi, ali samo lagane, hidratantne, s kojima bih u jednoj aplikaciji dobio samo jedan ton jer grozim se ružnih fleka kakve neki znaju imati kod nepravilnog korištenja. Pozdravljam i sprejeve za teniranje uoči važnih evenata i izlaska na red carpet, no i u takvim situacijama za lice je bolji odabir adekvatan puder', udijelio je naš modni kritičar nekoliko praktičnih savjeta za kraj priče.

Na oprezu su već i najveći ljubitelji sunčanja u SAD-u