Ljepota IZMEĐU EKSTREMA

Jeste li beznadno ovisni o sunčanju?

  • Autor: tportal.hr
  • 16.5.2011 15:12:09
  • 16.5.2011 14:29:56

Iako svjesne opasnosti, tenorektične osobe su ovisne o neumjerenom konzumiranju' UV-zraka koliko pušači i alkoholičari o svojim otrovima

Ako imate problema s vizualizacijom tipične tenorektičarke, sjetite se suncem doslovno spaljene bakice s kojom je Cameron Diaz dijelila terasu u filmu 'Svi su ludi za Mary'. Sa slikom 'skurene' bakice na umu mnogo je lakše shvatiti zašto je u Americi toliko popularna izreka 'tanning is new smoking'.

Daleko od toga da tenorektične osobe nisu svjesne opasnosti neumjerenog sunčanja po zdravlje i mladolik izgled kože. Stvar je u tome da se nakon sunčanja osjećaju neusporedivo bolje pa svjesno zanemaruju rizik od melanoma i preuranjenog starenja u vidu suhe kože, hiperpigmentacijskih mrlja i bora.

Zar je zaista moguće postati ovisan o UV zrakama kao o bilo kojoj drugoj drogi? Znanstveno je dokazano da ultraljubičasto zračenje izaziva psihičku ovisnost na isti način kao i, recimo, nikotin. No, za razliku od pušenja, UV-ovisnost nije fizička jer u organizmu ne postoje receptori koji bi je izazvali.

U čemu je stvar? Dugotrajna izloženost UV zrakama pospješuje proizvodnju endorfina, hormona sreće zbog kojeg se osjećamo dobro. Tenorektičari su navučeni na sunčanje iz istog razloga zbog kojeg su sportaši ovisni o vježbanju.

Nasuprot suncu (pre)sklonim Amerikankama, Indijke doslovno zaziru od sunca, što za posljedicu ima epidemiju osteoporoze. O težini problemu svjedoče sve češći slučajevi lomova ekstremiteta, zdjelice i kralješnice među 30-godišnjakinjama.

Zato se zagovara umjereno sunčanje koje je potrebo za normalno funkcioniranje organizma. UVB zrake proizvode vitamin D koji je ključan za apsorpciju kalcija prilikom izgradnje kostiju i zubi, dok istodobno smanjuje opasnost od infekcija, čak i od kancerogenih oboljenja. U Izlogu doznajte kojim se preparatima možete zaštititi od štetnog djelovanja UV-zraka.


Što vam najbolje odgovara,
otkrijte u Izlogu!

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više