OŠTRA PANDŽA

Trebate li mački rezati nokte?

11.02.2016 u 15:32

Bionic
Reading

U današnje vrijeme, nažalost, možemo čuti da nekim vlasnicima mačaka pada napamet potpuno uklanjanje mačjih noktiju. Taj postupak odvija se pod totalnom anestezijom i svejedno nije nježan

Svim vlasnicima mačaka bi trebalo biti jasno da mačke grebu i da im je to u prirodi ponašanja. I da to ne rade u inat nama već iz svoje fiziološke potrebe, piše Mačkarica

Ako želite suzbiti grebanje namještaja, trebali biste ih to učiti od malih nogu. Mačka grebe namještaj kako bi ostavila svoj potpis i kako bi naoštrila nokte.

Postavljajući grebalicu nasred prostorije, u početku ćete naučiti mačku da je to mjesto za oštrenje noktiju i njen osobni komad namještaja. Jednom kad stekne naviku njenog korištenja, preselite grebalicu u manje nametljiv dio prostorije.


Ako mačka ne troši svoje nokte onako kako bi trebala – možete joj ih podrezati. Postoje posebna kliješta namijenjena tomu, dostupna u gotovo svakoj trgovini specijaliziranoj za ljubimce.

Nokat mačke savija se prema dolje, oštrim vrhom. Nokti su prozirni te je lako odrediti dokle je moguće skratiti nokat. Pulpa nokta vidljiva je i svijetloružičaste je boje.

Prilikom rezanja noktiju važno je odrezati samo oštri vrh, ne previše i ne preblizu pulpe. Ako niste sigurni kako to učiniti ili je mačka nemirna, svaki salon za njegu kućnih ljubimaca obavit će ovu uslugu za nisku cijenu, a istu uslugu možete zatražiti i od svog veterinara.

Rezanje noktiju ne boli, kao što ne boli ni ljude, pod uvjetom da ne ozlijedite pulpu.