NISU OSJETLJIVE

Mislite da nedostajete svojoj mački? Varate se!

04.09.2015 u 19:23

Bionic
Reading

Svaki vlasnik mačaka tješi se da između njega i njegovih ljubimica postoji posebna veza, no znanstvenici kažu kako su mačke nezavisna stvorenja koja ne trebaju nikoga

Psi su vrlo odani i poznati su kao čovjekov najbolji prijatelj zbog toga. Mačke, s druge strane, nisu na najboljem glasu kad su u pitanju privrženost i osjećajnost.

Znanstvenici su otkrili da mačke ne vide ljude kao izvor sigurnosti. Štoviše, mačke ne doživljavaju patnju pri rastanku od svojih vlasnika, kao psi, već eventualno osjećaju dosadu i frustraciju zbog razbijanja rutine, što kod nekih može izazvati glasanje.


Istraživanje koje je ukazalo na emocionalnu udaljenost mačaka, predvodio je profesor Daniel Mills sa Sveučilišta Lincoln. Profesor Mills dodaje kako nema nikakve sumnje da mačke mogu biti društvene i imati odnos sa ljudima, to ne umanjuje njihovu samostalnost.

Tokom istraživanja, mačke nisu pokazale potrebu ostati u blizini svojih vlasnika niti su pokazale znakove zadovoljstva kad su se vlasnici vratili. Ukratko, mačke možda nemaju ništa protiv provoditi vrijeme s ljudima, no ne zavise o njima niti ih smatraju važnima za preživljavanje.