ŽIVOTINJE VOLE RUTINU

Nemojte ljubimcu prepuštati odluku koliko će jesti

26.08.2015 u 18:10

Bionic
Reading

Ako svojem ljubimcu ostavljate punu zdjelicu hrane, kako bi on sam odlučio koliko će pojesti i kada, vjerojatno mu činite medvjeđu uslugu

Vlasnici ljubimaca moraju priznati kako im ne manjka izbor različite hrane za životinje. To je uistinu korisno, s obzirom da mnogi od nas jedva stignu skuhati nešto konkretno za sebe, a kamoli da bi smišljali što će naše životinje jesti.

No, obilje mačje i pseće hrane, kombinirano s užurbanim stilom života, često nas dovede u situaciju da ne razmišljamo koliko zapravo suhe hrane dnevno sipamo svojim ljubimcima.

Prejedanje

Pas u divljini jede što stigne jer ne zna kad će ponovno imati priliku napuniti trbuh. Kad naiđe na obrok, divlji pas će se radije prejesti pa kasnije povraćati kako bi i njegovi mladunci nešto pojeli, nego ostaviti višak netaknutim.

Psi se još nisu riješili te genetske ostavštine pa su pohlepni kad je u pitanju hrana – jedu koliko mogu, što brže mogu.

Mačke su lovci koji su prije morali trošiti kalorije kako bi mogli unijeti nove kalorije. Današnja uloga ljubimaca, mačke je prilično ulijenila. Lagana šetnja do zdjelice s hranom ne može se baš nazvati lovom.


Protuteža

Naša obveza je znati koliko hrane naši ljubimci zapravo trebaju, na što utječe mnoštvo stvari, poput veličine, pasmine, dobi, uobičajene razine aktivnosti te o tome je li životinja sterilizirana ili ne. Pitajte veterinara koliko često i u kojoj količini morate hraniti svojeg ljubimca.

Redoviti obroci tijekom dana uvijek su bolji izbor, nego puna zdjelica kroz cijeli dan. Ako posvećujete pažnju prehrani svojeg ljubimca i održavate mu težinu blizu idealne, možda ste ga spasili od dijabetesa ili srčanih problema.