JEDNOSTAVNO ZAROBLJENE

Što je to s mačkama i misterioznim krugovima?

22.11.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Krugovi u žitu već godinama zbunjuju mnoge pa nema nikakvog razloga da ih dodatno ne zbunimo - diljem svijeta u domovima vlasnika mačaka pojavili su se neobjašnjivi krugovi u koje mačke kao da ulaze same od sebe

Kako donosi Mačkarica možda ste već pregledavajući Facebook, Instagram, Twitter ili neku drugu društvenu mrežu naletjeli na eksperiment s mačkama i krugom koji vlasnici mačaka bjesomučno provode, uglavnom zabave radi, a onda fotke uploadaju kao dokaz. Naime, nacrtate li ili na bilo koji drugi način odredite kružnicu na podu, mačka će se smjestiti unutar nje, barem na neko vrijeme, no nitko još uvijek ne zna zašto.

Oni koji su isprobali eksperiment tvrde da mačke uglavnom kratko vrijeme promatraju krug sa sigurne udaljenosti, a onda se smjeste unutra, kao da imaju poriv ući unutar kružnice i sjesti. Sve dok znanstvenici u kontroliranim uvjetima ne provedu eksperiment, nitko ne može tvrditi niti znati zašto mačke privlači krug.

‘I niski zakloni mačkama mogu dati osjećaj sigurnosti jer se mogu skroz sagnuti. Kad mačku odvedete veterinaru i stavite je u nepoznat kavez, često će odabrati i sjesti u posudu s pijeskom unutar tog kaveza jer se ondje osjeća zaštićenije. Vjerojatno zbog toga što se može ‘sakriti’ iza bočnih strana posude premda, i kad sakrije oči, ne kuži da joj uši strše iznad zaklona’, rekao je profesor Daniel Mills, jedan od najveći britanskih stručnjaka za ponašanje životinja.

Ako isprobate eksperiment, svakako javite kako je prošao, a više detalja o ovom ‘slučaju’ pročitajte na stranicama Mačkarice