SLATKI BLAGDANI

Fritule, makovnjača ili orahnjača? Recepti za omiljene kolače

23.12.2016 u 06:52

Bionic
Reading

Iz koje god da ste regije, sigurno radite tradicionalne božićne poslastice, a među omiljenima su bez iznimke orehnjača, makovnjača ili slatke fritulice. Uz ova tri recepta lako ćete ispeći ukusne božićne kolače i uživati u njima tijekom blagdana

Fritule - mirisni slatki zalogaji

Fritule se tradicionalno u Dalmaciji rade na Badnjak, a kako su neodoljive i ukusne, već nekoliko godina vladaju i zagrebačkim adventom. Ovim receptom ćete ih složiti u nekoliko jednostavnih koraka, a na vama je da im dodate šećer u prahu, čokoladu ili kakav drugi omiljeni dodatak. Nemojte izostaviti ni rakiju jer će ona spriječiti fritule da upiju ulje, a neće se osjetiti.

Potrebni sastojci:

400 g brašna
2 jogurta (tekuća)
3 veća jaja (ili 4 manja)
80 g šećera
malo burbon vanilije (po želji)
naribana korica limuna (i naranče)
prašak za pecivo
2 žlice rakije
malo soli
jedna naribana jabuka (Granny Smith)
grožđice (po želji)
ulje za prženje
šećer (u prahu) za posipanje

Priprema:

Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili naranče i malo soli. U smjesu polako dodajte brašno, u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo, pa dobro izmiješajte i ubacite sitno naribanu jabuku. Po želji možete dodati suhe grožđice. Smjesu neka odstoji 15-ak minuta, a u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima dovoljno. Također ne smije biti prevruće da ne zagore. Smjesu vadite žličicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Makovnjača i orehnjača

Neki se ne mogu zasititi ovih tradicionalnih kolača bilo da su punjeni makom ili orasima, a drugi imaju svoju ljubimicu. No mnogi se boje da će im teško uspjeti pa niti ne žele probati raditi ove omiljene božićne poslastice. Ako još niste, probajte ih složiti po ovom receptu. Ništa se tako loše ne može dogoditi, samo ćete biti zadovoljniji sobom jer ste odvažili probati nešto novo.

Recept za orehnjaču

Potrebni sastojci za tijesto:

3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna
8 dag maslaca
8 dag šećera
2 žumanjka
prstohvat soli
limunova korica
2,5 dl mlijeka

Nadjev za orahnjaču

40 dag oraha
30 dag šećera
10 dag grožđica
2 dl mlijeka
limunova korica
cimet
malo ruma
1 vanilin šećera

Priprema

Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke i sol i limunovu koricu. Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte mikserom tijesto da bude mekano te ga ostavite da se diže (barem sat vremena). Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na da dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili. Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u namašćeni kalup za pečenje i stavite da toplo da se diže još petnaestak minuta.

Stavite je peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ispeče, pošećerite je dok je još topla.

Nadjev
Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se ohladi tijesto premažite nadjevom.

Recept za makovnjaču

Tijesto za makovnjaču izradite na jednak način kao i ono za orahnjaču.

Nadjev
30 dag maka
0,25 mlijeka
25 dag šećera
4 dag grožđica
cimet
limunova korica

Nadjev

Mljeveni mak skuhajte s mlijekom te zatim dodajte šećer, grožđice, naribanu limunovu koricu i cimet te ga ohlađenog razmažite po tijestu.