GASTRO DIJASPORA

Kako je dalmatinska slastica postala simbol Božića u dolini Mississippija

11.02.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Što je pusharata? Teško da ćete znati odgovor na to pitanje ako niste iz Biloxija, grada u američkoj saveznoj državi Mississippi, ili ako ondje nemate neke rođake koji potječu iz Hrvatske. Ako prvo i jest, ovo drugo nije nemoguće jer u tom gradu, koji broji oko 47.000 stanovnika, ima dosta onih čiji korijeni vuku iz Dalmacije i Slavonije

Za mnoge u Biloxiju Božić je sinonim za poznato hrvatsko slatko pecivo koje je na obalu Mississippija stiglo početkom 1900-ih, a koje se zimi može kupiti na tržnicama i sajmovima u južnom Mississippiju. To pecivo, u Biloxiju poznato kao pusharata, zapravo su male pržene kuglice od dizanoga tijesta, punjene ribanom jabukom i prelivene ukusnom glazurom s okusom badema.

Zvuči vam kao nešto dorađene naše fritule u spoju s jabukama 'u šlafroku', samo što je šećer u prahu zamijenjen šećernom glazurom američkih krafni? Vjerojatno niste daleko od pravog odgovora. Uostalom, najviše Dalmatinaca u Biloxi je stiglo s Brača, a na tom otoku (kao i u još nekim dijelovima Dalmacije) fritule zovu pršurate. Veza je očita, posebno zato što i u Biloxiju neki ovu slasticu zovu prshurata.

Prema zapisu iz arhiva lokalnog dnevnog lista Sun Herald, evo kratke povijesti o tome kako su pusharate postale klasični desert područja Gulfport-Biloxi.

Nick Skrmetta bio je 1897. prvi od hrvatskih useljenika u Biloxi. Zaposlio se u tvornici konzervi plodova mora i legenda kaže da je dnevno znao obaviti posao za koji je inače trebalo desetak radnika. Poslovođa ga je pitao ima li još takvih ondje odakle dolazi, a on je rekao da ih ima na stotine.

Pusharata Izvor: Profimedia / Autor: Sean Pavone / Alamy / Alamy / Profimedia

'Reci im svima da dođu ovamo. Imamo posao za sve njih', rekao je poslovođa. I tako su u Biloxi stigli i ostali Dalmatinci, smjestili se i njihov je broj, zbog velikih obitelji, brzo rastao. Ti prvi hrvatski Amerikanci u Biloxiju stavili su naglasak na obrazovanje jer nisu željeli da njihovi sinovi i kćeri rade isti prljavi posao kao oni. Zato su sada u Biloxiju brojni liječnici, odvjetnici i biznismeni kao druga, treća i četvrta generacija američkih Hrvata, mnogi od njih s ich ili vich na kraju prezimena. I Skrmettini srodnici su lijepo napredovali. Njegov nećak Peter osnovao je brodarsku kompaniju, danas jednu od najvećih za morske izlete uz obale Mississippija.

Na taj je način u Biloxi stigla i siromaška poslastica iz staroga kraja. Zanimljivo je to da su u Biloxi nešto poslije došli i Slavonci, što se danas ogleda u postojanju vrlo aktivnoga Slavonskog društva.

'Pusharate su se na području Biloxija počele proizvoditi kod kuće još 1903., kada su Dalmatinci iz Hrvatske emigrirali u južni Mississippi i počeli raditi u industriji prerade plodova mora. Dva desetljeća poslije ribarskom industrijom dominirali su hrvatski Amerikanci', rekao je 2018. gradonačelnik Biloxija Andrew FoFo Gilich za Sun Herald.

Pojednostavljeno rečeno, pušarata je pržena krafnica punjena voćem i prelivena glazurom od šećera u prahu.

'Proces njihove izrade može biti naporan jer morate napraviti tijesto, nasjeckati orašaste plodove i voće te napraviti glazuru. Često je potrebno više od jedne osobe da se napravi dobra serija pusharata. Vrijeme mora biti hladno i suho ili se glazura neće dobro stvrdnuti. Osim toga, treba ih pojesti čim se dovrše', objasnila je u istom članku Sun Heralda Patsy Kuluz, članica pomoćne ženske lože Slavonskog društva.

PUSHARATAS (PUŠARATE)

Ako se želite okušati u izradi pusharata, evo recepta iz arhiva Sun Heralda.

(za 300 kuglica, uvijek se rade u velikim količinama)

1,13 kg samodizajućeg brašna (zamjenski: svenamjensko brašno plus 4,5 žličica praška za pečenje, 2 žličice soli i žličica sode bikarbone)

1,2 dcl šećera

naribana korica 6 naranči

3 cijele jabuke, naribane

naribana korica 6 limuna

7 dcl grožđica

1,2 dcl viskija

3 žlice ekstrakta vanilije

1,9 l mlijeka

4,7 dcl pekan oraha ili badema, fino sjeckanih

Najprije pomiješajte brašno i šećer, a zatim naribane jabuke, korice naranči i limuna, orahe i grožđice. Ove sastojke dodajte u brašno i šećer i dobro promiješajte. Sastojcima dodajte mlijeko, viski i vaniliju. Dobro izmiješajte. Dobiveno tijesto pržite kao kuglice oblikovane žličicom sve dok ne porumene.

Glazura:

2,7 kg šećera u prahu

1/2 žličice ekstrakta badema

6 dcl kondenziranog mlijeka

Pomiješajte šećer, ekstrakt i mlijeko. Pušarate glazirajte dok su još vruće od prženja.