UKUSNA I ZDRAVA

Kraljica jeseni u kojoj možete uživati svaki dan

29.09.2016 u 06:47

Bionic
Reading

Ne zovu bundevu uzalud kraljicom jeseni – zdrava je, ukusna, ima jako malo kalorija, a možete je pripremati na bezbroj načina, od klasične kremaste juhe pa do ukusne slastice

Kuhana, pečena, u rižotu, s tjesteninom, kao pire ili slatki nadjev, bundeva je doista posebna namirnica koja osim okusom dominira specifičnom bojom pa ne čudi da je najpopularnija upravo u jesen. Ne treba zaboraviti da je među jesenskim povrćem također najpovoljnija pa nema razloga da je ne uvrstite u meni.

Okrugla ili kruškasta oblika, bundeva ima slatkast okus, a od nutritivnih vrijednosti puno vitamina poput provitamina A, vitamina C, E i K i vitamina B grupe - B1, B2, B6. Narančastu boju, baš kao i mrkva, ima zbog beta-karotena, a obiluje i folnom kiselinom, kalijem, fosforom, kalcijem te željezom. Kao ostalo voće i povrće ima dovoljno potrebnih vlakana i to je uz beta-karoten drugi dobar razlog zašto tijekom jeseni što češće treba biti na tanjuru.

Beta-karoten blokira formiranje slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje stanične strukture DNK pa tijekom nadolazećih hladnijih dana štiti organizam od prehlada. Također, znanstvene studije do sada su ga povezivale s prevencijom raka grla, želuca, jednjaka i grlića maternice. Kako ima oko 25 kalorija u 100 grama, bundeva je često na meniju onih koji žele izgubiti koji kilogram viška ili održavaju svoju vitku liniju jer zahvaljujući vlaknima pogodno utječe i na probavu.



Vrste bundeve, kupovanje i čuvanje

Oblikom i bojom postoji više vrsta bundeva, koje zapravo potječu i iz Meksika, a Španjolci su ih donijeli u Eropu. Uz sorte kao što je argenta, turkinja ili napolitana, kod se nekako najčešće kuha s vrstama hokaido i butternut. Hokaido je jarko narančaste kore i mesa, a butternut svjetlije kore i mesa koje dulje traje.

Slično kao kada birate lubenicu ili dinju, važno je da veličina bundeve otprilike odgovara težini jer to znači da ima sočno i ukusno meso. Također treba pripaziti da je kora neoštećena, bez smeđih mrlja ili primjerice plijesni. Na suhom i hladnom mjestu cijela, neoštećena bundeva može stajati više mjeseci.

Priprema jela

Niste li do sada radili jela od bundeve, onda je možda najbolje da napravite juhu ili je ispečete narezanu na kockice s povrćem poput luka i mrkve, zasoljenu s malo papra i maslinovim uljem. Juha od bundeve spada u jednostavne recepte pa nema razloga da se u tome ne okušate, baš kao niti u rižotu i nemojte brinuti jer obzirom na povoljnu cijenu te namirnice nećete žaliti previše ako prvi put ne ispadne baš kako ste željeli.

Sorta butternut najčešće je pogodna za pripremu juha, pirea, punjenje tjestenina i ima ih na tržnicama pa je možda najbolja za prve susrete s bundevom. I kada se okušate u spravljanju juhe ili pečenim kockicama s povrćem, nemojte tu stati, već složite prefinu tortu od sira i bundeve