POPUT PRAVOG CHEFA

Trikovi kojima ćete svakodnevno brže i bolje kuhati

24.05.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Ah, to svakodnevno kuhanje zbog svih drugih obveza najčešće je prava muka, posebno što rijetko kada u radnim danima imamo vremena za isprobavanje noviteta. No, uz malo više organizacije i promjenu starih navika, uštedjet ćete koju dragocjenu minutu, bez obzira na to što kuhate

Pročitajte recept prije čitanja

Kuhate li jelo koje ne pripremate često, prvo i osnovno pravilo jest pročitati recept. Osim što ćete tako biti sigurni da sve sastojke imate kod kuće, otprilike se možete organizirati oko pripreme namirnica. Primjerice, dok ne zavrije voda za tjesteninu ili se peče meso, stignete nasjeckati sve za salatu pa je kasnije samo začinite.

Sprej za pečenje

Može vam uštedjeti vrijeme ako radite jela s medom, čokoladnim namazima ili nekim gustim melasama. Mjericu ili žlicu prethodno poprskajte sprejem pa će sve lakše skliznuti, a vi se nećete mučiti da sve odvojite prstima.

Posuda za otpatke

Još jedan mali, ali koristan trik je da odredite jednu plastičnu zdjelu za ostatke hrane i koristite je tijekom cijelog postupka pa na kraju bacite sve zajedno u smeće. To je ujedno i savjestan način odvajanja otpada i ušteda vremena ako kompostirate.

Što se nekad gulilo, danas se jede s korom

Naše su bake i majke većinom gulile povrće kao što su krastavci, ali kada god imate pri ruci organsko povrće za koje ste uvjereni da nije tretirano pesticidima, koru nemojte guliti. Tako će, primjerice, mladi krumpir biti vrlo ukusan ako je pečen u kori, a u kori jabuke ima vrijednih vitamina.

Ribanje, umjesto sjeckanja

Mrkvu ili češnjak brže ćete naribati nego narezati, a opet će biti ukusni u jelima ili salatama. Jednako si tako možete pomoći s krastavcima koje želite narezati na ploške i uštedjeti vrijeme.

Maslac

Za većinu slastica potreban je omekšan, a najbrži način da to postignete nije u mikrovalnoj pećnici, već hladnoj vodi. Maslac narežite na manje komade, dobro zatvorite u plastičnu vrećicu i nakratko potopite u hladnu vodu.

Povrće je ukusno i iz pećnice

Umjesto kuhanja da se povrće skuha, a prethodno zavrije voda, ispecite ga u pećnici. Većina povrća, osim izuzetaka poput krumpira, u pećnici je vrlo brzo gotova, a potrebno mu je samo malo ulja i soli. Za slatkast, karameliziran okus dodajte i malo meda pa imate pravu poslasticu.

Ne zaboravite poklopac

Ovo je jednostavno stvar navike, a ako je nemate, vrijeme je za promjene. Sve ćete brže skuhati ako lonac s vodom odmah poklopite jer će brže zavreti.