A UOPĆE NIJE TEŠKO

Najčešće pogreške zbog kojih vam kuhanje ne leži

22.07.2015 u 07:13

Bionic
Reading

Kuhanje i priprema hrane po ovim su nam vrućinama posljednji na listi prioriteta, a ako još jela ne ispadaju onako kako ste zamislili, nije čudno da ne volite provoditi vrijeme u kuhinji. Ipak, osnovne recepte doista može svladati svatko, ali prvo trebate znati nekoliko važnih savjeta

Recept zlata vrijedi i zato ga čitajte

Bez obzira jeste li početnik u svijetu kulinarstva ili već imate dosta utakmica s kuhačom u rukama, uvijek treba dobro proučiti recept, od sastojaka do načina pripreme. Redoslijed kuhanja postoji s razlogom jer se miješanjem ili obradom namirnica u određenom trenutku može promijeniti konzistencija, pa i okus jela. Snijeg od bjelanjaka se primjerice nikada ne miješa električnom miješalicom (već kuhačom) nakon što mu dodate ostale sastojke jer će izgubiti mjehuriće pa kolač neće biti pahuljast.

Ne natrpavajte lonac ili tavicu namirnicama

Povrće i meso koje treba malo prepržiti prije nego što ga nastavite kuhati ne smije biti natrpano ni u loncu ni u tavici. Ako ga je previše, od topline se stvara para, a tada se ne može prepržiti i dobiti onu lijepu zlatnosmeđu boju, savjetuje zamagazin Time Richard Simpson, direktor Instituta kulinarstva u New Yorku.

Ako već imate puno namirnica ili kuhate za kakav veći događaj, morat ćete ih peći u dvije tavice. Druga opcija je u više navrata. Ono što ste pripremili držite u pekaču ili na limu za pečenje u pećnici na otprilike 80 stupnjeva kako bi ostalo toplo dok sve ostalo ne bude gotovo.

Tavica mora biti prethodno zagrijana

Bilo da pržite ribu, bilo komadiće piletine, neće biti fino zapečena i hrskava ako stavite namirnicu u hladnu tavicu. Osim toga, bez zapečene površine svi fini sokovi iz ribe ili mesa ne ostaju unutra, upozorava Tamara Murphy, slavna kuharica iz restorana Brasa u Seattleu. Naglašava kako se hrana lijepi i trga kada se stavlja u hladnu tavicu pa vam to može stvoriti dodatne probleme.

Tavicu trebate staviti na vatru, a nakon nekoliko minuta ubacite nekoliko kapi vode. Ako su brzo ishlapjele, možete dodati ulje, još malo pričekati da se zagrije i započeti s kuhanjem.

Vrućina ulja također je važna. Općenito, kulinarski stručnjaci smatraju da temperatura ulja za prženje treba biti oko 180 stupnjeva Celzijevih jer će namirnice inače upiti previše masnoće.

Ne stavljate dovoljno vode kada kuhate tjesteninu ili povrće

Ako stavite premalo vode dok kuhate tjesteninu, imat će okus po škrobu i biti gumena. Povrće poput blitve ili špinata također mora plivati u vodi jer ako doslovno nije pod njom, listovi će postati smeđi. Nemojte koristiti male lonce, već one što šire i dublje kako bi namirnice imale dovoljno mjesta, a tjestenina i špinat bili ukusniji.

Suhi i svježi začini su različitog intenziteta

Ukoliko u receptu piše da stavite žlicu svježeg origana, zamjena suhim nikako nije poželjna. Bosiljak i peršin će imati slabiji okus kada se osuše, a origano će primjerice biti jači. Stoga, prije nego zamijenite sušeni svježim začinom ili obrnuto, morate znati napraviti balans. Može vam pomoći jačina mirisa sušenog začina. Za one koji imaju intenzivan miris koristite trećinu zadane količine svježih začina. U slučaju onih blažih, stavite malo više od trećine.