IDEALNA ZA NOĆ VJEŠTICA

Hrvatica izmislila hranu koja svijetli u mraku

31.10.2014 u 07:00

  • +6

Hrana koja svijetli

Izvor: Promo fotografije / Autor: Luma Bites

Bionic
Reading

Spontana ideja rođena slučajno za vrijeme gledanja filma prerasla je u poslovni pothvat Hrvatice i Amerikanca. Osim posla, povezuje ih ljubav, a njihova priča je prava filmska

Ako slavite Noć vještica, onda nemojte zaboraviti i na prikladnu hranu. Sjajnu ideju imaju Amerikanac Steven Johnson te njegova životna i poslovna partnerica Martina Županić iz Hrvatske. Njih dvoje predlažu hranu koja svijetli u mraku, a njome ćete zasigurno ostaviti nezaboravan dojam.

Iza nastanka hrane koja svijetli stoji gotovo filmska priča. Martina je Hrvatica iz Zagreba, a Stevena je upoznala na internetu. On živi u malom gradu u Minnesoti, a strastvenu ljubavnu i poslovnu vezu sa Zagrepčankom Martinom održava putem Skypea.

'Uživo' su se upoznali kada je on došao u Zagreb i odmah su pali planovi za vjenčanje. No Martina je samohrana majka pa je zbog djeteta morala ostati u Zagrebu, a Steven se vratio u Ameriku. Svoju ljubavnu vezu nastavili su održavati putem interneta.

Dok je Steven boravio u Zagrebu, primijetio je da Martina odlično kuha. Dok su jedne večeri zajedno gledali film, Martini je čips od tortilja pao u krilo. Steven se našalio kako bi bilo dobro da imaju čips koji svijetli u mraku pa bi ga bilo lakše jesti. I ideja je rođena!

Simpatični par bacio se na istraživanje pokušavajući otkriti kako stvoriti hranu koja svijetli u mraku. Osmišljavanje svjetleće hrane donekle je otežavalo Martinino inzistiranje na zdravim namirnicama, a željela je izbjeći šećer i prerađene namirnice. 'Hrvati jedu uglavnom zdravo. Koristimo mnogo ulja i prirodnih namirnica', pojasnila je Martina za ugledni Huffington Post.

Mjesecima su kreirali jela i to metodom pokušaja i pogrešaka, ali bez uspješnih rezultata. Ipak, nisu odustajali. 'Devedeset i devet posto hrane uz pomoć koje smo eksperimentirali bačeno je. Morali smo ponavljati stalno iznova', požalila se Martina.

S vremenom su shvatili da ključnu ulogu u hrani koja svijetli ima tonik pa su ga počeli stavljati umjesto vode. Tonik naime svijetli pod UV zrakama. Otkrili su još neke namirnice koje pomažu njihovim ukusnim kreacijama da svijetle, ali o njima – razumljivo - ne žele govoriti jer su to kulinarske tajne.

Danas Martina i Steven u sklopu svoje zajedničke tvrtke Luma Bites, pokrenute uz pomoć Kickstartera, nude nekoliko svjetlećih jela. U ponudi imaju sladoled, palačinke, mesne okruglice, pire krumpir, ćevape… Iako je riječ o gotovo svakodnevnim jelima, ljudi su još uvijek oprezni jer je riječ o hrani koja svijetli.

'Ljudima treba vremena da upoznaju takvu hranu. Kad je upoznaju, neće je se bojati. To je lijepa i ukusna hrana, čak i na dnevnom svjetlu', kaže Martina. Simpatični par ima velike planove. Nastavit će razvijati svoju svjetleću hranu, a s vremenom planiraju otvoriti i restoran s hranom koja svijetli.

Recept za svjetleći puding

Svjetleći puding idealan je za Noć vještica, a nije toliko kompliciran za napraviti. Od sastojaka bit će vam potrebno: dvije velike žlice tapioke u kuglicama, 1/8 šalice mlijeka, dvije čaše vode, 1/8 šalice meda, četvrtina male žlice vanilin šećera te 1/8 male žlice limunove korice. Tapioku u kuglicama stavite u šalicu hladne vode i ostavite da stoji 30 minuta, potom ocijedite. Stavite kuhati šalicu vode i dodajte med. Kada se med istopi, dodajte vanilin šećer. Kada se sve otopi, dodajte tapioku i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon otprilike 20 minuta dodajte mlijeko i limunovu koricu. Nastaviti kuhati na niskoj temperaturi još 10-ak minuta. Stavite puding u kalup ili zdjelu i pustite da se ohladi. Poslužite s ukrasima od čokolade. Jelo servirajte u mračnom prostoru.