BEZ ODRICANJA

Što sve može zamijeniti preskupi limun?

05.10.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Zbog poremećaja na svjetskom tržištu, cijena limuna popela se na rekordno visokih gotovo 30 kuna za kilogram

O zdravlju i koristi limuna u kućanstvu, kao eko načinu održavanja doma, već smo pisali više puta, ali s obzirom na njegovu visoku cijenu, čini se da je povoljnije kupiti gotovo sredstvo za čišćenje te vitamine crpiti iz drugog voća kao što su mandarine jer njihova je sezona upravo počela.

Imate li omiljene recepte u kojima je limun jedan od glavnih sastojaka, postoje odlične namirnice koje ga mogu zamijeniti pa ćete sigurno proći povoljnije, ali i eksperimentirati u kuhinji te otkriti neke nove okuse i ideje.

Sokovi ostalih citrusa

Limeta je možda okusom najsličnija limunu, ali njezina cijena uvijek je daleko viša od grejpa ili naranče. Treba li vam u receptu sok od limuna, možete ga zamijeniti iscijeđenom narančom, grejpom pa čak i ananasom.


Limunovakorica

Umjesto svježe naribane korice od limuna, za pečenje kolača i slastica može vam poslužiti sušena naribana korica ili samljevena u prah. Lako ćete je kupiti u trgovinama u manjim pakiranjima.

Prirodni sok od limuna i ekstrakt

Za recepte u kojima je limun nezamjenjiv može vam pomoći ekstrakt limuna ili prirodni sok. Ekstrakt limuna je koncentrirani sastojak pa vam je dovoljno manje kapi i jedna bočica dugo će trajati. Za jednu žličicu naribane limunove korice, primjerice, dovoljno je upola manje ekstrakta.

Ocat i vino

Budući da su i ocat i limun kiselkastog sastava, mogu zamijeniti jedno drugo u određenim receptima. Ocat umjesto limuna najbolje će funkcionirati ako se radi o malim količinama i treba ga staviti upola manje nego soka. Dobro će vam doći u salatama, raznim varijantama dressinga ili kuhanim jelima. U ovom posljednjem može vam pomoći i bijelo vino.

Okvirna mjera za jednu žlicu limunova soka jest pola žlice bijelog octa ili jedna žlica bijelog vina.

Limunska trava

Odlična je zamjena za recepte u kojima trebate naribanu koricu limuna. Otprilike dvije vlati trave su kao da ste upotrijebili jednu žlicu naribane korice.

Stvorite zalihe

Naiđete li slučajno na organske limune koji nisu preskupi, napravite zalihe. I iscijeđeni sok i naribanu koricu možete zamrznuti, naravno, odvojeno. Složite paketiće kako vam odgovara i možete ih čuvati u zamrzivaču pola godine.