ZDRAVA NAMIRNICA

Najbolji načini za pripremu kvinoje

01.10.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Ako ijedna namirnica zaslužuje da je se nazove superhranom, to je zasigurno kvinoja. Osim što jedna šalica kuhane kvinoje sadrži osam grama proteina koji potiču mršavljenje i pet grama vlakana, kvinoja je također jedna od rijetkih biljnih namirnica koja se smatra potpunom bjelančevinom, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može prirodno proizvesti

Bez obzira na to koliko kvinoja bila zdrava i korisna namirnica, mnogi ostaju zbunjeni kad je treba uvrstiti u svakodnevne obroke. Ako ne znate kako kvinoju koristiti u omiljenim jelima, ovi savjeti će vam jako dobro doći. Naime, ovu superžitaricu možete dodati u doručak, ručak i večeru i uživati u doista zdravu obroku.

Dodajte u smoothie. Kako bi se poboljšao sadržaj proteina u gusti kašasti sok nerijetko se dodaju sjemenke chia i sjemenke lana, no isto tako može se dodati i kvinoja koju je potrebno skuhati prije toga. Takva doza proteina običan smoothie pretvorit će u pravi doručak koji će vas zasititi sve do ručka. Najbolji je omjer  polovica šalice kuhane kvinoje na jednu šalicu smoothieja, piše health.com

Koristite umjesto zobene kaše. Umjesto dugotrajnog kuhanja zobene kaše, za doručak se počastite kvinojom koja je jednako ukusna, zdrava te se brže kuha. Osim toga, kvinoju možete kombinirati sa svim omiljenim dodacima, od cimeta, svježeg voća do orašastih plodova. Kad se radi o nutritivnim vrijednostima, kuhana kvinoja ima čak dvostruko više proteina od zobene kaše te je dobra za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom.

Napravite svoje energetske pločice. Vrlo je jednostavno omiljene energetske pločice, u znatno zdravijoj verziji, napraviti kod kuće. Kombinirajte oko dvije šalice kuhane kvinoje sa šalicom cijelog pšeničnog brašna te dodajte orašaste plodove, sjemenke, suho voće ili čokoladne mrvice. Zatim umiješajte dvije šalice kuhane zobi, jaja i lanene sjemenke kako bi nešto moglo povezati smjesu i na kraju dodajte žličicu sode bikarbone kako bi se pločice za vrijeme pečenja 'napuhale'. Ako ih želite zasladiti, dodajte malo meda. Lim za pečenje namažite uljem, pločice posložite na lim i pecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva.

Kvinoju dodajte u salate. Miješanje kuhane kvinoje s omiljenim povrćem najlakši je način da poboljšate unos cjelovitih žitarica. Naime, kada su u pitanju salate, kvinoja je sjajni dodatak. Bilo da se odlučite za mediteransku salatu s krastavcima, grahom ili odlučite malo začiniti s peršinom, pečenim kukuruzom ili ljutim papričicama, kvinoja je daleko zdraviji i hranjiviji izbor od krutona. Kvinoju je najbolje staviti na samo dno salate jer će na taj način apsorbirati još više okusa i soka od povrća.

Kvinojom napunite povrće. Kako biste napravili ukusna jela od punjenog povrća, standardnu rižu zamijenite kuhanom kvinojom kojom možete napuniti rajčice, paprike ili pak tikve. Ne samo da će kvinoja osigurati 16 posto dnevnog potrebnog unosa željeza u odnosu na smeđu rižu, već je također prepuna fosfora, kalija i cinka. Zrno kvinoje također je puno proteina zbog čega bez problema možete i smanjiti udio mesa u jelu.

Napunite pogačice kvinojom. Pogačice su još jedan sjajan način da u svakodnevnu prehranu dodate kvinoju te njome zamijenite rižu. Nakon što skuhate kvinoju, povrće lagano prodinstajte i kada bude gotovo, dodajte kuhanu kvinoju, zatim tu smjesu, zajedno s grahom stavite na tortilju, zamotajte i pecite 15 minuta u pećnici. Tako ćete imati zdrav, zasitan i proteinima bogat obrok.

Kvinoju dodajte u burger ili pljeskavicu. Kako bi burger bio zasitniji, potrebno je dodati samo malo kuhane kvinoje. Dodajte jednu šalicu kvinoje na jedan kilogram mljevenog mesa. Ako niste ljubitelj mesnih jela, od kvinoje možete napraviti pljeskavice. U tom slučaju pomiješajte polovicu šalice kuhane kvinoje s jednom šalicom graha. Kako bi burger ili pljeskavica zadržali konzistenciju te da se ne raspadnu, potrebno je dodati jaje ili slatki krumpir koji će lijepo povezati sve sastojke.

Upotrijebite kvinoju kod pripreme štruce. Obično se u štrucu dodaju krušne mrvice kako bi se sastojci povezali, a prezle mogu biti masne i pune natrija, a tu su i jednostavni ugljikohidrati koji mogu naglo povećati razinu šećera u krvi. Stoga je puno bolje prezle zamijeniti kuhanom kvinojom, u istoj količini. Štruca će biti zdravija, dobre teksture i ukusna.

Kvinoju koristite za zdraviju smjesu za pohanje. Korištenjem kvinoje umjesto prezli za pohanje mesa, također ćete dobiti hrskavo pohano meso, ali u dosta zdravijoj varijanti. Kuhana kvinoja sjajna je za pohanje jer prilikom pečenja postaje jako hrskava. Pileća prsa uvaljajte u jaja, zatim u kuhanu kvinoju, dodajte sol i papar, a zatim 20 do 25 minuta pecite u pećnici na 220 stupnjeva.

Kvinoju pomiješajte u puding. Volite puding od riže? Onda svakako morate probati kvinoja-puding. Puding od kvinoje priprema se isto kao i svaki puding, osim što se riža ili tapioka zamijeni kuhanom kvinojom te se dodaju uobičajeni sastojci poput mlijeka, šećera i jaja. Gotovi puding možete posuti cimetom, bobičastim voćem ili orašastim plodovima.