PRAVA POSLASTICA

Minestrone - juha po receptu najboljeg hrvatskog restorana

29.05.2014 u 13:44

Bionic
Reading

U izdanju Profila izašla je kuharica Christiana Cabaliera 'Bistro Apetit' koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu

Donosi nam priču o spoju podneblja u kojemu radi sa strašću, kao i onoga iz kojega potječe otkrivajući nam svoje tajne: istarski gnudi s umakom od slavonskog kulena, fuži s bijelim bolonjezom, mlinci s pačjim confitom, bečki klasik poput Tafelspitza – kuhane govedine u novom ruhu, 'obična jetra s origanom u pratnji palente s gorgonzolom, 'obični' koromač spojen s narančom i mascarponeom uz ribu, samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja koje se stapaju u neodoljiv čokoladni san… Jednostavna filozofija, vrhunski doživljaj.

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

očišćeni repovi kozica 200 g
tjestenina fregola 60 g
ljubičasti luk 1
mrkva 2
stabljičasti celer 2
šparoge 2
tikvice 1
rajčice iz limenke 200 g
povrtni temeljac 750 ml
parmezan 40 g
peršin 4 žlice
maslinovo ulje 3 žlice
sol i papar

Fregola (ili fregula) sitna je tjestenina sa Sardinije. Riječ je o kuglicama od brašna semoline promjera 2, 3 mm koje se lagano tostiraju u pećnici pa imaju okus drukčiji od ostale tjestenine.

Priprema

Stabljike celera i ljubičasti luk očistite i sitno nasjeckajte. Mrkve ogulite pa narežite na kockice (brunoise, vidi kulinarske pojmove), a oprane tikvice narežite na veće kocke. Sa šparoga skinite vrhove i narežite na komadiće, a donji dio ogulite i narežite na kockice. Rajčice narežite na komadiće, a sok sačuvajte.

U dubljem loncu, na vatri srednje jačine, zagrijte maslinovo ulje, dodajte celer, mrkve i luk te pržite miješajući pet minuta. Dodajte rajčice sa sokom, tikvice i šparoge pa ulijte povrtni temeljac i začinite solju i paprom.

Miješajte dok ne zakuha, poklopite i ostavite da lagano vrije 20 minuta. Dodajte tjesteninu i vrhove šparoga pa
kuhajte na laganoj vatri još 10 – 15 minuta. Umiješajte nasjeckani peršin i polovicu naribanog parmezana.

Dok se tjestenina kuha, na rebrastoj tavi popržite repove kozica na žlici maslinova ulja.

Prijedlog za serviranje: U svaki tanjur stavite nekoliko kozica, dodajte juhu i na kraju pospite preostalim naribanim parmezanom. Po želji pospite s još malo nasjeckanog peršina.