MITOVI O HRANI

Je li svježe voće i povrće doista zdravije od smrznutog?

18.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Je li svježa hrana doista zdravija od smrznute? Vrlo često se smatra kako je smrznuta, zapakirana hrana lošija od one svježe. No je li to doista tako?

U dvije nedavne britanske studije znanstvenici su ispitivali različite vrste voća i povrća koje dolaze u dvije različite varijante: svježe i smrznuto. Nakon kupnje znanstvenici su svježe voće i povrće držali u hladnjaku, a smrznuto u zamrzivaču sljedeća tri dana, a nakon toga su uspoređivali sadržane nutricionističke vrijednosti.

Ispostavilo se kako je smrznuto voće i povrće bogatije zdravim vitaminima i antioksidansima. Ustvari, smrznuta brokula ima čak četiri puta više beta-karotena od svježe, a smrznuta mrkva imala je triput više luteina i dvostruko više beta-karotena, kao i veće razine vitamina C i polifenola. Nekoliko vrsta voća i povrća, poput malina i graška, imaju otprilike jednaku razinu vitamina, bez obzira jesu li svježi ili smrznuti, piše details.com

Premda je istina kako hrana postupno gubi prehrambene vrijednosti dok se kreće kroz opskrbni lanac, činjenica je da je taj lanac znatno dulji za svježe voće u povrće nego za ono smrznuto. Naime, svježe voće i povrće u pravilu se drži u spremištu i do mjesec dana prije nego što dospije na police supermarketa. Osim toga, prema studiji autora Grahama Bonwicka, profesora primijenjene biologije na Sveučilištu u Chesteru, nakon što voće i povrće dospije u hladnjak, gubitak prehrambenih vrijednosti eskalira. Razlog tomu vjerojatno je nastavak metaboličke aktivnosti biljaka te reakcije stanica na kisik, pa čak i izlaganje umjetnoj smjeni 'dana i noći'.

Nedavna studija sa Sveučilišta Rice i Sveučilišta California otkrila je kako fluorescentna svjetla u supermarketima i mrak u hladnjacima mogu 'pokvariti' cirkadijalni ritam, odnosno biološki sat biljaka te one izlučuju manje glukosinolate – spojeve koji se uspješno suprotstavljaju karcinomu.

U tom slučaju smrzavanje može biti od velike koristi. Prema riječima profesora Bonwicka, reakcije razgradnje značajno se usporavaju spuštanjem temperature i smrzavanjem povrća. Osim toga, kada se voće i povrće smrzne, prisutna voda u stanicama pretvara se u led te usporava ili čak sprečava te procese kojima je potrebna prisutnost slobodne vode. Osim toga, smrznuto voće i povrće u pravilu se zamrzava vrlo brzo nakon ubiranja, pa se tako u velikoj mjeri očuvaju prehrambene vrijednosti.

Antioksidansi i prehrambene vrijednosti koji se uspješno spremaju zamrzavanjem voća i povrća od velike su važnosti u borbi protiv slobodnih radikala te u slučaju pretilosti, prevencije kroničnih bolesti, pa čak i smanjivanju mašćenja kože i vlasišta.
Što je onda najbolje učiniti? Prema riječima znanstvenika, najbolje je voće i povrće konzumirati odmah nakon branja, no ako nemate tu mogućnost, tada svakako valja u obzir uzeti ono smrznuto.