NE PRETJERUJTE!

Mračna strana brokule i kelja za koju niste znali

29.01.2014 u 20:04

Bionic
Reading

Brokula je vjerojatno jedna od najzdravijih namirnica, zar ne? Bogata je antioksidansima, a vjeruje se i da smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma. Brokula kuhana na pari čak snižava i kolesterol. Isto to vrijedi i za ostalo srodno povrće, kao što su kelj, kupus i prokulice – ali ako ih ne jedete previše, upozoravaju znanstvenici i nutricionisti

Kelj je u posljednje vrijeme postao vrlo popularna zdrava namirnica i čista 'super hrana', a popis njegovih zdravstvenih prednosti je podugačak, od antioksidansa, poboljšanja kardiovaskularnog sustava, protuupalnog djelovanja pa do smanjivanja rizika obolijevanja od karcinoma.

No konzumacija prevelike količine kelja može biti poprilično loša stvar. Naime, prevelike količine kelja mogu uzrokovati hipotireozu, stanje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, piše Yahoo Health.

Jennifer Berman piše za New York Times kako je nekada bila velika ljubiteljica zdrave hrane, pila je svježe povrtne sokove i jela puno zelenog povrća svaki dan. 'Zamislite moju šokiranost kada mi je liječnik na pregledu dijagnosticirao hipotireozu, vrlo čestu kod žena starijih od 40 godina. Kada sam se vratila kući, pogledala sam na internetu listu hrane koju bi valjalo izbjegavati. Pri samom vrhu popisa nalazio se upravo kelj, od kojega sam svako jutro pravila sok, a zatim brokula, cvjetača, kupus, prokulica i raštika – povrće koje sam konzumirala u doista velikim količinama jer se za njih smatra da sprečavaju obolijevanje od karcinoma', otkriva Jennifer Berman.

Svježe voće i povrće imalo je velik utjecaj i na njezine zube. Nakon pregleda zubar joj je rekao kako bi joj zubi bili u boljem stanju da je jela čokoladu i pila gazirane sokove umjesto svježih povrtnih sokova filtrirane vode s limunom. 'Očito prirodni šećeri u sokovima od voća i povrća mogu uzrokovati kvarenje zubi, a limun, iako bogat vitaminom C i bioflavonoidima koji sprečavaju rak, u određenoj mjeri oštećuje caklinu koja štiti zube.

Ako želite izbjeći negativne posljedice konzumacije kelja, svakako ga valja prije jedenja skuhati i tako uvelike umanjiti rizik. Naime, kuhanjem kelja smanjuju se aspekti koji pridonose pojavi hipotireoze. Negativan utjecaj na štitnjaču uglavnom ima križonosno povrće, kao što je kelj, brokula, kupus, cvjetača, bok choy, rikula, repa i potočarka, pa količinu tog povrća valja dozirati. S druge strane, povrće kao što su krastavci, cikla, celer, peršin, tikvice i mrkva s obzirom na količinu nema taj negativni aspekt.

Naravno, ove upozoravajuće činjenice o kelju i srodnom povrću ne bi vas trebale odgovoriti od redovite konzumacije povrća. Teresa Fung, profesorica nutricionizma na Harvard School of Public Health kaže: 'Normalne, razumne količine povrća nisu problematične. Osoba (koja nema problema sa štitnjačom) koja nekoliko puta tjedno jede križonosno povrće ne bi trebala osjećati nikakve negativne posljedice.' Međutim, kako naglašava, sve je u umjerenosti. 'Ako osoba ima hipotireozu ili uzima lijekove za štitnjaču, trebala bi način prehrane provjeriti sa svojim liječnikom. No čak i u tom slučaju križonosno povrće u razumnim količinama ne bi trebao biti problem. Ali ako na primjer svaki dan popijete veliku čašu soka od kelja, tada ste već u rizičnom području', objašnjava Teresa Fung.