MALA ŠKOLA

Uz ove začine svako će jelo biti božanstveno

23.01.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Ako mislite da vam kuhanje ne ide jer niste stvoreni za to, razmislite još jednom. Ne postoji gen zbog kojeg neki ljudi odlično kuhaju, već samo znaju male tajne velikih majstora

Dobar kuhar je osoba koja voli hranu i zna male tajne. Tim tajnama uvelike doprinose začini koji se koriste u svakom jelu i čine ga ukusnim. Ne znate li odakle krenuti, evo začina koji će obogatiti vašu kuhinju.

Papar

Mislite li da ćete dobiti pravi okus papra kada ga kupite već mljevenog u vrećici ili staklenki, varate se. Da biste dobili najbolje od papra, on treba biti u zrnu i trebate nabaviti mlinac za njega.

Crvena paprika

Vjerojatno znate da postoji ljuta ili slatka, a kako ćete je koristiti, ovisi o tome je li vam potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete koristiti za različita jela i nemojte je zaboraviti.

Sjeme komorača

Volite li okus komorača, morate nabaviti njegovo sjeme koje služi kao začin, a daje slatkast okus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice pa jelima može dati malo okusa sličnog mesu.

Garam masala

Indijska mješavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mješavine crnog papra, klinčića, cimeta, kumina i kardamoma. Dakle imate li ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete trebati dodavati više njih odjednom.

Sumac

Sumac je začin koji se često koristi u perzijskim ili bliskoistočnim receptima, a okusom pomalo podsjeća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaca da bi se osjetilo njegovo djelovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuhanu rižu.

Kim

Kim nudi malo paprenog okusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga idući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graha da osjetite tu genijalnu razliku u okusu.

Kurkuma

Ako se pitate što kariju daje tako bogatu boju, odgovor je: kurkuma. Dodajte je jelima pred kraj kuhanja, ali neki je piju i u čajevima, pa i u kuhanom vinu. No ne treba pretjerivati - vrh noža u napitku bit će dovoljan.

Kardamom

Također potječe iz Indije, a ima jedinstven sladak okus te se stavlja i u slatkiše. Idući ga put isprobajte kod pripreme kolača ili torti i sve će vam biti jasno. Ovaj je začin poprilično skup, ali ga ne treba puno da bi se osjetio u hrani.