NEMATERIJALNA BAŠTINA

Mediteranska prehrana na UNESCO-voj listi

05.12.2013 u 08:23

Bionic
Reading

Mediteranska prehrana upisana je na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine

Osmi sastanak UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održava se u glavnom gradu Azerbajdžana, Bakuu, od 2. do 7. prosinca.

Na današnjoj sjednici je potvrđeno da je multinacionalna kandidatura Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske pod nazivom: Mediteranska prehrana (Mediterranean diet) upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

U rujnu 2008. godine Grčka, Italija, Maroko i Španjolska predale su zajedničku kandidaturu za upis mediteranske prehrane na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U ljeto 2011. godine Španjolska je, kao koordinator četiriju zemalja, uputila službeni poziv Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO za pridruživanjem Republike Hrvatske zajedničkoj kandidaturi, a poziv je bio upućen i Cipru i Portugalu.

Hrvatska je upisom mediteranske prehrane svjetskim listama nematerijalne kulturne baštine dodala još jedno nematerijalno kulturno dobro te sada, uz preko 130 nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, ima 13 dobara upisanih na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva i jedno nematerijalno kulturno dobro na Listi ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana.

Ta vrsta prehrane, kao i u ostalim zemljama na području Mediterana, očituje se u Hrvatskoj u društvenoj, duhovnoj i materijalnoj sferi svakodnevnog života te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa. Mediteranski model prehrane osnova je cjelokupnoga kulinarskog sustava obale, otoka i dijela zaleđa.