PIĆE 2023.

Zaboravite na Aperol Spritz i Negroni Sbagliato, Kir Royale je koktel kojim su svi zaluđeni: 'Savršeno piće za pijuckati i ne raditi ništa'

31.12.2022 u 21:35

Bionic
Reading

Nova sezona serije 'Emily u Parizu' pobudila je interes za koktelom kojeg Francuzi obožavaju, a riječ je o Kir Royaleu, piću za kojeg su potrebna samo dva sastojka

U trećoj sezoni Emily s prijateljima pijucka crvenkasto obojeni koktel u sceni koja se odvija na Place de la Concorde, poznatom pariškom trgu. Koktel Kir Royale, čije ime Emily između ostalog uči i pravilno izgovoriti, popularno je piće u Francuskoj, a priprema se sa samo dva sastojka, pjenušcem i likerom od crnih ribizla Creme de Cassis.

Da biste 'složili' Kir Royale dovoljno je uliti liker (15 ml) u usku čašu od šampanjca i dodati pjenušac (1 dl) i voilà -uživajte u Kir Royaleu.

Nakon mjeseci provedenih u središtu pozornosti, popularnost koktela Negroni Sbagliato, koji je postao hit nakon što je zvijezda serije 'House of the Dragon' Emma D'Arcy otkrila da ga obožava, na scenu stupa Kir Royale.

Hit koktel pojavio se nekoliko putau novoj sezoni 'Emily u Parizu'. 'Ooo, ovo je ukusno. Što je?', pita Emily dok sjedi s kolegama s posla na što joj Luc daje lekciju o izgovoru, prije nego što joj objasni da se koktel sastoji od 'crème de Cassisa prelivenog šampanjcem'.

'Savršeno piće za pijuckati i ne raditi ništa', dodaje dok trio večera pokraj panoramskog kotača Roue de Paris na Place de la Concorde.

Koktel koji se oslanja na crème de cassis, liker napravljen od crnog ribiza iz Burgundije, predstavljeno je još dvaput u seriji, sasvim dovoljno da stekne popularnost na društvenim mrežama. Više od tjedan dana nakon premijere najnovije sezone, viralna popularnost pića ne jenjava, a već sad prognoziraju da će Kir Royale biti piće 2023.

  • +51
Emily u Parizu, 3. sezona Izvor: Netflix / Autor: Netflix

Liker Crème de cassis postao je popularan nedugo nakon što je predstavljen u Francuskoj 1841., gdje se često miješao s bijelim vinom. No to je piće doživjelo pravi preporod tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, kada je Félix Kir, katolički svećenik, član francuskog Pokreta otpora i gradonačelnik Dijona, navodno spojio dostupno suho bijelo vino Aligoté s likerom 'u pokušaju oponašanja boje burgundskih klasičnih crnih vina' i to nakon što su nacisti zaplijenili burgundska crvena vina.

Kad se liker od crnog ribiza pomiješa s bijelim vinom, naziva se Kir dok koktel u kojem se crème de cassis miješa sa šampanjcem nosi ime Kir Royale.